Skolan firade 160 år – med psalmsång och stränga lärare

Strängare lärare är det kanske inget barn som önskar sig, men omväxling kan förnöja. Under tisdagen fick eleverna på Västerhejde skola uppleva hur det var att sitta i skolbänken för 160 år sedan.

Idrott- och hälsa fanns inte som skolämne när skolan i Västerhejde byggdes för 160 år sedan. Det gjorde däremot gymnastik, som på tiden var förankrad i det militära livet. Några av dessa övningar fick eleverna testa på under tisdagen, under ledning av Eva-Lotta Ullgren.

Idrott- och hälsa fanns inte som skolämne när skolan i Västerhejde byggdes för 160 år sedan. Det gjorde däremot gymnastik, som på tiden var förankrad i det militära livet. Några av dessa övningar fick eleverna testa på under tisdagen, under ledning av Eva-Lotta Ullgren.

Foto: Edvin Högdal

Västerhejde2024-09-03 16:30

Västerhejde skola färdigställdes 1864 på initiativ av Prinsessan Eugenie, som föregående år hade erbjudit sig att hosta upp för ett nytt skolhus i socknen som låg henne så varmt om hjärtat.

undefined
För att skolbarnen skulle komma i rätt stämning bjöds det på mjölk och bullar. Uppsnappat i vimlet: "Mjölk är det godaste som finns, när det inte finns något annat."
undefined
Bullar på gammaldags vis, som sig bör.

160 år således och därför blev detta inte en skoldag som andra. Lärare i tidsenliga kläder, blåsmusik, bullar och mjölk, psalmsång och militärgymnastik – under tisdagens temadag förflyttades eleverna tillbaka till 1800-talet.

– Det är ju lite speciellt med skolans kungliga anknytning, så vi brukar passa på att fira när det är jämnt, säger Eva-Lotta Ullgren, lärare vid skolan och en av dem som varit med och styrt upp dagen.

undefined
Det var inte första gången som Eva-Lotta Ullgren var med om en skoldag med 1800-talstema, men tisdagen jubileumsfestivligheter blir hennes sista, i alla fall som yrkesverksam.
undefined
Under tisdagen kom samtliga i personalstyrkan till skolan i tidsenliga kläder.

Det var samma upplägg för 10 och 20 år sedan, då skolan fyllde 150 respektive 140 år.  

– Vi kör också den lite äldre lärarstilen i klassrummen. Att man bara pratar om man har tillåtelse att göra det, att man svarar på frågor stående och sitter still när läraren pratar.

Och hur går det med dagens barn?

undefined
Även eleverna uppmanades att komma till skolan i tidsenliga kläder.
undefined
På plats under festligheterna fanns Gotlandsmusiken, som bjöd på blåsmusik à la 1800-tal.

– Nämen det fungerar bra. Bara man introducerar det på ett bra sätt så har man eleverna med sig, de köper det. Sen har naturligtvis vissa mer svårt än andra med att sitta still och så, säger Eva-Lotta Ullgren.

Att situationen är ovan för barnen märks ute på skolgården.

– Jag tycker han ser lite läskig ut, viskar två tjejer till varandra och tittar storögt på en lärare som går klädd i gammaldags prästutstyrsel.

undefined
Det tog en stund innan barnen vande sig vid det lite barskare och mer formella relationen mellan lärare och elev.
undefined
Det ursprungliga skolhuset har byggts om i flera omgångar och inrymmer i dag skolans matsal.

De niger sedan försynt när prästen lyfter på hatten och bockar, som de fått lära sig att man gjorde på den tiden.

Även eleverna har uppmuntrats att, i den mån det går, anpassa sina kläder efter temat. Tilion Rieem kom därför till skolan i "gubbkeps" denna dag.

– När vi skulle räkna gångertabellen var vi tvungna att stå upp. Det kändes lite konstigt, men det har varit kul i dag, säger han.

Vid Tilion Rieems sida finns Ludvig Löfstedt.

undefined
Det fick gärna vara lite strängare i skolan tycker Tilion Rieem och Ludvig Löfstedt. Men bara i en dag.

Och lärarna är lite strängare har jag förstått. Hur känns det?

– Det är roligt. I dag. Men det skulle inte vara kul om var så i morgon också, säger han.

För läraren Eva-Lotta Ullgren blev det en dag som märker ut sig flera sätt, trots att hon varit med liknande temadagar tidigare.

– Jag jobbade faktiskt min sista dag i går efter 44 år här på skolan. Jo, jag vet man brukar väl gå på skolavslutningen, men jag ville vara med om detta innan jag går i pension.

Ett storstilat avslut på en era!

– Ja, verkligen. Det känns helt fantastiskt att få vara med här, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!