Regionen om den tragiska olyckan

Det var vid lunchtid på måndagen som en arbetsplatsolycka i Västerhejde inträffade, och där en av regionens medarbetare tragiskt omkom. En märkbart tagen teknikdirektör berättar nu om sorgearbetet som ligger framför dem.

Platsen för olyckan spärrades av, och under måndagseftermiddagen gjordes en kriminalteknisk undersökning och flera förhör hölls på platsen.

Platsen för olyckan spärrades av, och under måndagseftermiddagen gjordes en kriminalteknisk undersökning och flera förhör hölls på platsen.

Foto: Eleonor Svensson

Västerhejde2024-08-06 10:24

Larmet från polisen om en allvarlig arbetsplatsolycka i Västerhejde inkom strax efter klockan 12 på måndagen. Platsen spärrades av och ambulans tillkallades. Rätt tidigt stod det klart att olyckan haft en dödlig utgång, men då polisen inte kunnat underrätta anhöriga dröjde det till senare under måndagseftermiddagen innan det kunde bekräftas att en anställd hos Region Gotlands teknikförvaltning, en man i 30-årsåldern, avlidit till följd av olyckan.

Kriminaltekniker gjorde en brottsplatsundersökning efter att en anmälan om arbetsmiljöbrott upprättats, och polisen höll flera förhör på platsen.

undefined
Patric Ramberg är teknisk direktör på Region Gotland. Han berättar dagen efter dödsolyckan att man planerar att upprätta en minnesplats för den omkomna medarbetaren.

Patric Ramberg är regionens teknikdirektör, och han är märkbart tagen dagen efter dödsolyckan:

– Vi är naturligtvis oerhört ledsna, och vi tänker närmast på hans föräldrar, flickvän, syskon.

Han säger att man haft en samling med berörda kollegor och chefer där de pratat igenom det man än så länge känner till.

– Vi har gett den info vi har, och vi har erbjudit krishjälp. Vi kommer även upprätta en minnesplats och följa upp med ytterligare samtal.

undefined
Det var vid lunchtid som larmet om en allvarlig arbetsplatsolycka inkom till polisen.

Regionen har, efter samtal med familjen, valt att gå ut med att mannen jobbade på VA-avdelningen. Han var i området kring Fridhem och arbetade med en spolbil. Om själva händelsen kan Patric Ramberg dock inte säga någonting, annat än att man nu avvaktar de utredningar som polis och Arbetsmiljöverket inlett.

– Innan vi vet något så vill vi inte spekulera i någonting, utan vi låter utredningarna ha sin gång, och därefter kommer vi ta del av dem och lära det vi kan.

Hur bistår ni polisen och Arbetsmiljöverket i det här läget?

– De ställer frågor och vi svarar. Det är så det går till.

Enligt Ramberg är det alltid ansvarig chef som har arbetsmiljöansvaret, och han säger att man från ledningen bistår ansvarig chef så gott man kan.

Kan du säga något mer om minnesplatsen?

– Den kommer vi att ha i en av våra lokaler, exakt var vet jag ännu inte, men vi ska skyndsamt få till den.

undefined
Regiondirektör Stefan Hollmark säger att man kommer att bistå teknikförvaltningen med stöd, men är ännu inte på det klara med hur.

Regiondirektör Stefan Hollmark är precis på väg in på ett möte när Helagotland når honom:

– Det är jättetragiskt och väldigt ledsamt. Det här är inget man önskar.

Hur bistår ni teknikförvaltningen i det här läget?

– Det är precis det vi pratar om just nu. Jag är ännu inte riktigt på det klara med hur vi tar oss framåt riktigt. Men att vi kommer bistå är klart. Jag kan inte gå in på några detaljer än, och det beror mest på att jag avvaktar ett möte där vi ska resonera hur vi ska göra.

*Förtydligande: I en tidigare version i artikeln stod det att fordonet var en slambil. Uppgiften kom från Region Gotland. Det har emellertid visat sig att det var en spolbil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!