"Stirra in i väggen är faktiskt ett bra tips"

Våga lyssna på varningsklockorna var budskapet under helgens Hälsofestival. För när stressen och ångesten tagit över finns det hjälp att få.

Jessica Johanson och Therese Liljebäck (klädda i rosa) visade besökarna hur man bäst hanterar negativa tankar. "Tankar kan stoppa oss från att göra de mest fantastiska sakerna".

Jessica Johanson och Therese Liljebäck (klädda i rosa) visade besökarna hur man bäst hanterar negativa tankar. "Tankar kan stoppa oss från att göra de mest fantastiska sakerna".

Foto: Simon Nilsson

Västerhejde2019-10-20 16:37

Intresset var på förhand stort för årets Hälsofestival vid Suderbys herrgård. 90 nyfikna hade köpt förköp till lördagens evenemang, som arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan.

För arrangören började dagen på bästa sätt när första föreläsningen med Blossom Tainton Lindquist blev mer än fullsatt. 140 personer fick lära sig om värdet av motion, mat och sömn.

– Fler än vi trodde är här, sammanfattar Maud Hultqvist, verksamhetsutvecklare vid Studieförbundet Vuxenskolan, och fortsätter:

– Man kan konstatera att vi inte mår så bra på den här ön. Det är inte särskilt kul. Vi måste bli mer nyfikna på hur vi kan förebygga det och ta hand om oss själva. Den här satsningen ska vara en bidragande faktor till att göra något. Den stora frågan för många är: "vad finns det för hjälp att få?"

Bröstcancerföreningen, Region Gotland och flera småföretagare var några av de 30 utställarna på plats. Därtill bjöds besökarna på tio föreläsningar och lika många "prova-på-övningar".

Therese Liljebäck och Jessica Johanson höll kurs på ämnet tankar och självutveckling.

– Tankar kan stoppa oss från att göra de mest fantastiska sakerna, för att man känner sig orolig eller rädd, menar Therese Liljebäck.

– Man måste vara medveten om att det bara är tankar. Man måste våga vara nyfiken på livet, fyller kollegan Jessica Johansson i.

Mani Ghadiri hittade Hälsofestivalen på Facebook. 

– Efter att man passerat 30 händer saker med kroppen som gör att man måste återhämta sig mer än innan, säger han. 

– Ett bra sätt för mig att varva ner är att dra till havet och simma. 

Vad har du fått för tips i dag? 

– Andningstips och att göra en sak i taget, berättar Mani Ghadiri.

En av lärdomarna under Hälsofestivalen var att lyssna på varningsklockorna – våga be om hjälp när kroppen eller huvudet sagt stopp. Angelica Bill är legitimerad stresscoach. Orsakerna till att vi är stressade är många, menar hon. 

– Fler kanaler i form av sociala medier betyder ständigt nya intryck. Dessutom vill vi inte såra någon genom att säga nej. 

– Vi måste bli bättre på att stanna upp och flytta in hos oss själva en stund. Ta en promenad i skogen, utan musik. Ta en promenad längs havet, utan en podcast. Stirra in i väggen är faktiskt också ett bra tips. Vi checkar in på Facebook men aldrig på oss själva.

Maud Hultqvist, verksamhetsutvecklare vid Studieförbundet Vuxenskolan som arrangerade festivalen.
Maud Hultqvist, verksamhetsutvecklare vid Studieförbundet Vuxenskolan som arrangerade festivalen.
Karta: Suderbys herrgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!