Vägleder varandra till bättre vänskap

"Vad läskigt", tycker Lukas, när han ska ta sig genom en hinderbana med förbundna ögon. Men kompisarna ser till att han tar sig i mål.Med roliga övningar får barnen i Västerhejde skola lära sig att samarbeta.

Hela havet stormar. Samarbete är ett måste när 17 skrattande sexor ska tränga ihop sig på så få stolar som möjligt.

Hela havet stormar. Samarbete är ett måste när 17 skrattande sexor ska tränga ihop sig på så få stolar som möjligt.

Foto: Rolf Jönsson

Västerhejde2011-11-03 04:00

Det var värdegrundsdag i Västerhejde skola i går och eleverna själva hade lagt upp programmet. Efter en gemensam frukost fick klasserna leka, måla, tävla och utsätta sig för påhitt som ställde krav på olika former av samarbete.

Cosmos Scharman, Tilde Wickman och Alma Hedlund byggde en liten hinderbana i ett klassrum där ett lag från klassen skulle ta sig fram med gemensamma krafter. Att någon i laget hade ögonbindel och inte kunde se och en annan hade hörselkåpor och inte kunde höra, var problem som de skulle försöka övervinna tillsammans.

- Alla i gruppen har något handikapp, men även om det är något som någon inte kan så går det bra ändå om man samarbetar, förklarar Cosmos.


Fick vägledning
Och precis så blev det när tvåorna kom in i klassrummet och provkörde banan. Lukas Strömer och Lukas Larsson tyckte båda att det var ganska läskigt att inte kunna se, men klasskompisarna ledde dem rätt.

I ett annat rum ledde eleverna Elina Malm och Emma Hjalmarsson en övning där hela klass 6 skulle tränga ihop sig på så få stolar som möjligt. Till slut trängdes 17 skrattande elever på 7 stolar.

Det var de elever som utsetts till "kompisstödjare" som hade lagt upp programmet för värdegrundsdagen på Västerhejde skola.

- De har fått bestämma det mesta. Man kan dela upp sig på olika sätt en dag som den här, men i år ville de jobba klassvis för att få bättre gemenskap och sammanhållning, berättar Jenny Löfgren, som är lärare för klass 4.

Kompisstödjarna har funnits i Västerhejde skola i många år. Cosmos Scharman berättar om det uppdrag de har:

- Som kompisstödjare ska man inte vara som en polis, men man ska ha ett stort hjärta och stora öron och ögon för att kunna se om det är någon som bråkar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om