Valborgsfiranden ställs in på grund av corona

Även utomhusaktiviteter som valborgsmässofiranden drabbas av den pågående coronapandemin. "Skulle det ändra sig så har vi möjlighet att bygga upp en ny eld", säger Stefan Emilsson, en av arrangörerna av valborgsfirandet vid Fridhem.

Valborgsfirande vid Fridhem 2019.

Valborgsfirande vid Fridhem 2019.

Foto: Emil Lundberg/arkiv

Västerhejde2020-04-21 19:37

Valborgsmässofirandet vid Fridhem, söder om Visby, är ett av de mest välbesökta valborgsmässofirandena på Gotland. På grund av coronapandemin och regeln att max 50 personer får samlas vid allmänna sammankomster har arrangörerna beslutat att ställa in firandet.

– Det brukar alltid bli mer än 50 pers så vi har ställt in, säger Stefan Emilsson som driver Fridhems pensionat och fortsätter:

– Vi har grunnat på det ett tag, men man verkar ju inte släppa på regleringen så därför har vi tagit beslutet. Tofta manskör, som alltid brukar vara med, har ställt in sina framträdanden och vår vårtalare kommer att vara med nästa år i stället.

Några funderingar på att begränsa antalet besökare istället för att ställa in, har inte varit aktuellt, enligt Stefan Emilsson.

– Det skulle bli svårt. Det är en strand och stora ytor, vi kan inte begränsa passagen. Eftersom vi arrangerar så kan vi inte ta det ansvaret, det blev en omöjlig uppgift.

Det som skulle ha eldats under valborgsmässoafton, brändes istället under måndagen.

– Det var lugnt och fint väder, så det var lika bra att passa på när man får elda.

Skulle restriktionerna mot förmodan lättas innan den sista april så står arrangörerna beredda att ändå genomföra firandet.

– Skulle det ändra sig så har vi möjlighet att bygga upp en ny eld, det är lugnt.

Förra året hotades firandet av eldningsförbud på grund av torka, men trots att många ställde in själva elden kunde brasan tändas vid Fridhem.
Förra året hotades firandet av eldningsförbud på grund av torka, men trots att många ställde in själva elden kunde brasan tändas vid Fridhem.
Karta: Fridhem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!