De satsar i tio- miljonersklassen

- Fri kotrafik är en fördel med mjölkrobotstall, säger Olof Bendelin och Kristina Jakobsson vid Smide i Väte.I går var det visning av gården där öns första gödselrobot i drift är en av många nyheter.

Kolugnt i mjölkrobotstall. Pappa Feddy är mjölkrobotstekniker på jobb, mamma Jenny med Mira i rött och Midas i blått är på gårdsbesök.

Kolugnt i mjölkrobotstall. Pappa Feddy är mjölkrobotstekniker på jobb, mamma Jenny med Mira i rött och Midas i blått är på gårdsbesök.

Foto: Rolf Jönsson

Väte2012-03-09 04:00

Den nya tekniken och betesstödet som ersättning när sockerbetsodlingen försvann, har gjort satsningen i tio miljonerklassen möjlig.

- Vi vill att våra djur ska ha det bra och har byggt nytt för deras bästa. För kor är utrymmet viktigt, här har de gott om plats och går fritt utan trängsel och stängsel, säger Olof Bendelin.

Allt är genomtänkt med smarta lösningar. Taket är specialbyggt med isolering och jämn inomhustemperatur året om. Ljussättningen är energisnål med gult sken som gör korna brunstiga.


Dansk konstruktion
Golvet har träspalt och självflyt, en dansk konstruktion där allt blött rinner ner mellan springorna och ut. En gödselrobot går dygnet om med 18 meter i minuten på programmerade skitturer.

Olof Bendelin förklarar vikten av att korna har det torrt för att må bra. Han pekar på finurligt konstruerade vattenkar där korna kan dricka sig otörstiga utan brådska och visar på separata kalvkättar och öppna boxar där kor vilar före och efter kalvning.

Med 30 års erfarenhet som mjölkbonde har Olof Bendelin tänkt ut många smarta lösningar som nu finns i robotstallet som han till stor del ritat själv.


I stället för att sluta
- Vid 50 år och efter 30 år som bonde handlade det om att lägga av eller satsa. Tillsammans med min duktiga sambo valde jag att satsa, säger Olof Bendelin.

Han berättar om den gamla ladugården, om tvekan att slakta de svartvita korna, och om sitt ordförandeskap i avelsföreningen Gotlands Holsteinklubb.

- Det kändes inte bra att sluta med rasen som är överlägsen i mjölkproduktion. Vi levererar 40 liter mjölk per ko och dag, att jämföra med medel som är 20-25 liter per dag.

De 37 korna som tidigare stod uppbundna går nu fritt i högteknologiskt lösdriftsstall.

Datorn är hjärtat i anläggningen där fodret leder djuren fram till mjölkroboten. Därifrån leds mjölken i ett slutet system från ko till tanken där mjölken hämtas varannan dag.

- Spillvärmen från kyltanken återvinns i en ackumulatortank och går till golvvärme i personalutrymmena, berättar Kristina Jakobsson.


Frigång för folk och fä
- Mjölkrobotstallet ger ett friare liv för både kor och bönder men med kontinuerlig koll och tillsyn på både djur och teknik. Och så gäller det att ha djuröga och det är jag född med, slår Olof Bendelin fast.

Intresset är stort för ny teknik. I lördags kom ett femtiotal kobönder till Smide gård för att se på anläggningen och torsdagens gårdsvisning lockade långt över hundra besökare.

- Men modellen passar inte alla djur, kor är individer, precis som människor i ett grannlag som man lär känna var och en, förklarar Olof Bendelin.

Den första mjölkroboten på Gotland togs i drift 2001 i Gothem och 2010 installerades öns första mjölkrobot som mjölkar flera kor samtidigt via en robotarm i Öja.

I dag finns 230 mjölkbönder på ön och ett hundratal mjölkrobotar är i drift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!