Nya tag efter gristiden

Anders Thunegard ler brett när han öppnar dörren till svinstallet hemma vid Stora Tune i Väte.- Det här är inte mina grisar, förklarar han.

Nya tag. Anders Thunegard och Dan Malmros är två av de bönder som satsat på hampa och företaget Gotlands naturfiber AB. I går skördade man, dock inte för att tillverka fiber. I brist på utrustning ska hampan eldas för att ge energi.foto: henrik radhe

Nya tag. Anders Thunegard och Dan Malmros är två av de bönder som satsat på hampa och företaget Gotlands naturfiber AB. I går skördade man, dock inte för att tillverka fiber. I brist på utrustning ska hampan eldas för att ge energi.foto: henrik radhe

Foto: Henrik Radhe

väte2011-04-29 14:00

Familjen Thunegard bedrev grisuppfödning i över 40 år. Det började 1967, när pappa Per Olof byggde om ladugården. Sönerna tog över, och under ett decennium var Anders och Olof öns största grisproducenter, med stallar i Väte, Mästerby och Buttle. Under fjolåret födde man upp 7 000 grisar till slakt.

Den 15 december lämnades sista grisen till slakteriet.

- Det kändes riktigt bra, säger Anders Thunegard.

Främsta orsaken till avvecklingen var den dåliga lönsamheten. Men de nya tvärvillkor som Jordbruksverket införde 2010 bidrog till beslutet.

- Uppfyllde man inte kraven så skulle avdrag på stödet göras. Tre procent första gången, sedan ökade det.

Även om procentsatsen var liten räknade Anders ut att det snabbt kunde handla om stora pengar.

Certifieringen av griskött som infördes den 1 april förra året hjälpte till att fatta avvecklingsbeslutet.

- Certifieringen innebär mer arbete och ökade kostnader, men vi skulle inte få någon kompensation.


Minskad omsättning
I maj förra året beslutade Anders och Olof Thunegard att avveckla grisproduktionen.

Gårdens totala omsättning på 10,5 miljoner kronor kommer genom det att minska till omkring 2,5 miljoner kronor. Men förtjänsten förväntas ändå bli oförändrad.

- Jo, så är det. Grisproduktionen omsätter mycket pengar, men den ger ingen vinst, säger Anders Thunegard.

Han och Olof Thunegard var i det lyckliga läget att gården har fler ben att stå på.

De har belönats för sitt omfattande skogsbruk, de har amkor, och för två år sedan satsade de på odling av hampa. Nu ställs den odling som tidigare gav foder till grisarna om till produktion av brödsäd.


För riskabelt
Svinstallarna hyr bröderna ut. Ebbe Vallin, Kakhuse i Väte, har tecknat ett tioårigt avtal om att hyra svinstallet vid Stora Tune. 1,5 miljoner kronor tänker han investera.

- Jag hyrde stallar i Västerhejde tidigare, men planerade att bygga nytt hemma. Att satsa på nytt är för riskabelt. Det är bättre att hyra, säger han.


Kan inte sluta
Ebbe Vallin berättar att han också övervägt att sluta helt.

- Jo, men det går inte. Lägger vi av har vi ändå kvar räntekostnaden på de investeringar vi gjort. Jag tror att det ska gå runt, säger Ebbe Vallin som hoppas att den profilering på gotländskt kött som Gotlands slagteri AB gör ska ge framgångar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om