Skapar förutsättningar för framtidens grisbönder

Johan och Joakim Fredrikssons bjuder in elever till deras gård med generositet, framåtanda och positivitet. Därför har de tilldelats Guldkammen 2022.

Förebilder. Johan och Joakim Fredriksson har fått utmärkelsen Guldkammen av LRF ungdomen för att de bjuder in unga till sin gård och därför skapar förutsättningar för framtidens grisbönder.

Förebilder. Johan och Joakim Fredriksson har fått utmärkelsen Guldkammen av LRF ungdomen för att de bjuder in unga till sin gård och därför skapar förutsättningar för framtidens grisbönder.

Foto: Mathilda Lavergren

Väte2022-04-18 19:35

Bröderna Johan och Joakim Fredriksson driver Västerväte gård tillsammans. De samarbetar tätt med lantbruksgymnasiet och deras arbete har nu uppmärksammats av LRF ungdomen som tilldelat bröderna, Guldkammen 2022, med motiveringen: 

"Årets pristagare av guldkammen ger unga en möjlighet till utbildning inom grisproduktion. Genom sitt samarbete med Gotland Grönt Centrum öppnar de upp ladugården för eleverna och skapar goda förutsättningar för framtidens lantbrukare. Driv, generositet, framåtanda och positivitet gör dem till fina förebilder inom det gröna näringslivet".

– Det är jättekul att få det här priset, det var en total överraskning, säger Johan Fredriksson.  

undefined
Grisbranschen har, precis som de andra gröna näringarna, det tufft. ”Priset på grisköttet måste upp”, säger Johan.

Guldkammen är instiftat av LRF Ungdomen för person eller organisation som bidragit till en positiv bild av lantbruket. Bröderna har kontakt med Annika Farinder som är lärare för grisinriktningen på Gotland Grönt Centrum. Hon kommer ut till gården med fem till sex elever åt gången. 

– Eleverna är med i vårt dagliga arbete här på gården och det är jättekul att få hit dem. De piggar upp oss och inspirerar oss, säger Johan.

Varför vill ni göra det här samarbete?

– Vi vill ha bra arbetskraft och om vi ska ha några folk i branschen så måste de få lära sig någonstans, säger Joakim.

– Vi vill få de här nya lantbrukarna intresserade av gris, branschen kommer vara i behov av grisskötare i framtiden. 

undefined
Västerväte föder upp 7 000 smågrisar varje år.

Bröderna tog över gården på riktigt för fem år sedan av sina föräldrar. Produktionen är en del av en suggring och de har 84 suggor som grisar var sjunde vecka. 

– Det blir drygt 7 000 smågrisar om året och så säljer vi hälften till andra slaktsvinsbönder och behåller resten själva, säger Johan Fredriksson. 

Tove Lavergren är anställd på 75 procent på gården och sköter smågrisar och tillväxt grisar. 

– Vi är ett bra gäng på gården som hjälps åt och det är också anledning till att vi kan inspirera till att lära de yngre om grisproduktion, säger Tove. 

undefined
”Vi är ett bra gäng på gården”, säger Tove Lavergren som är anställd på Västerväte.

Brödernas produktion klassas som en medelproduktion på Gotland och de grisgårdar som finns kvar är ungefär i samma storlek. Grisbranschen har det svårt ekonomsikt just nu, precis som de andra näringarna i branschen. 

– Det är dyra foderpriser och priset på grisköttet måste upp. Men vi ser på det positivt framåt, att det kommer hända något, det måste det göra för annars måste vi sluta och alla andra med, säger Johan Fredriksson.

Joakim har ansvar över västodlingen på gården och Johan sköter grisarna.
Joakim har ansvar över västodlingen på gården och Johan sköter grisarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!