Det blir en rejäl anläggning som byggs i Kvarnåkershamn, intill det redan befintliga verket på fastigheten Gotland Silte Kvarnåkra 2:1.
Mats Wiman Larsson, produktionschef på Nybergs:
– Det finns liknande anläggningar kring Medelhavet, men det här blir det största avsaltningsverket i norra Europa sett till kapaciteten.
Anläggningen ska kunna producera 5 000 kubikmeter dricksvatten per dygn, för vilket det krävs ett intag av
12 000 kubik havsvatten inom samma tidsrymd.
I Region Gotlands just presenterade budget anslås 275 miljoner kronor till detta bygge, vilket innefattar komplett verk för avsaltning av Östersjövatten, råvattenpumpstation samt intagsledning som sträcker sig dryga kilometern ut i Östersjön.
– Själva byggnationen är inte hela delen av den summan, där ingår även exempelvis projekteringen, säger Mats Wiman Larsson.
Kontraktet är skrivet som samverkansentreprenad, så kallad partnering, där Region Gotland tillsammans med entreprenören ska konstruera en anläggning för vattenproduktion.
Tommy Grönström är projektledare för Region Gotland:
– Vi håller precis på att bilda de olika arbetsgrupper som ska ta fram förslag på hur anläggningen ska se ut, dess funktion och liknande, säger han.
Sommaren 2019 ska avsaltningsverket vara i bruk och tidsspannet är därmed knappt. Mats Wiman Larsson tror att man ska kunna vara klara för byggstart under senhösten.
Den relativt nya samarbetsformen tror han endast är av godo:
– Det bygger på en helt och hållet öppen dialog mellan oss och regionen, vilket jag är övertygad om ger ett mervärde för alla, säger han.
Produktionen av dricksvatten anses vara ett absolut måste för att klara ön vattenförsörjning i framtiden. Det innebär också minskad risk för överutnyttjande av grundvattentäkter.
Avsaltningsverket kommer, enligt teknikförvaltningen, säkerställa dricksvattenförsörjningen på södra Gotland och i viss mån även avlasta norrut mot Visby.
I dagsläget skickas sommartid omkring 1 000 kubikmeter vatten söderut, enligt chefen för vatten- och avloppsavdelningen Susanne Bjerkegaard Pettersson.
Även syskon-ön Öland har satsat på ett avsaltningsverk. Denna månad invigs en anläggning i Sandvik i Borgholms kommun med en dygnskapacitet om 3 000 kubik dricksvatten.