De försökte ta regionen till HD

Regionens Klart Vatten-projekt väcker känslor. Boende i Strömmaområdet, Stånga, har försökt driva sitt fall till Högsta domstolen.

Högsta domstolen valde att inte ta upp fallet.

Högsta domstolen valde att inte ta upp fallet.

Foto: Sofia Tanaka / TT / TT

VATTEN OCH AVLOPP (GT)2018-09-29 09:30

Omkring två tredjedelar av ön är avprickad av Klart Vatten, regionens projekt för bättre enskilda avlopp som inleddes 2009. För fem år sedan fick fastighetsägare i Strömmaområdet i Stånga sina krav på förbättringar – och ända sedan dess har de drivit sin kamp för att få kommunalt avlopp, men utan gehör.

– Det är 28 fastigheter inom en sträcka på två kilometer. Många avlopp är verkligen eftersatta, det erkänner vi. Flera fastigheter ligger vid Strömmaån och är så små att de inte kan anlägga en infiltrationsbädd på den egna tomten utan att hota vattenskyddsområdet. Hur de skulle lösa saken vet vi inte, säger fastighetsägaren Bengt Wahlgren.

Fastigheterna kom gemensamt fram till att en anslutning till det kommunala avloppsnätet vore det bästa. Flera argument har framförts, varav nämnda vattenskyddsområdes sårbarhet är ett.

Ett annat är närheten till befintliga anslutningar – fastigheter både norrut och söderut har redan kommunalt avlopp. Här ska också finnas kapacitet i nätet redan.

– Om de hade varit tvungna att bygga ett nytt reningsverk hade det varit en sak, men det behövs ju inte, säger Per Karlsson, som också har en fastighet i området.

Gruppens huvudargument är dock en formulering i Region Gotlands VA-plan: ”Avloppsfrågan skall i första hand lösas via anslutning till det kommunala nätet”.

Ändå blev det avslag, med hänvisning till att Strömmaområdet – enligt samma VA-plan – inte är prioriterat.

De boende i området valde att ta fallet vidare till mark- och miljödomstolen. Rätten ser dock inte tillräckliga hälso- eller miljömässiga skäl för att ”ålägga regionen en utbyggnadsskyldighet” gällande avloppsnätet.

Men Bengt Wahlgren och hans grannar vägrade ge sig. De kontaktade en jurist, som skrev till Mark- och miljööverdomstolen, men där beviljades inte resning.

Beslutet togs då att gå hela vägen till Högsta domstolen.

– Men de prövar inte heller fallet, berättar Bengt Wahlgren.

Ändå har fastighetsägarna inte gett upp. Deras hopp står nu till det faktum att VA-planen är under omarbetning – prioritetsordningen kan med andra ord komma att ändras. Detta poängterades av regionen redan i Strömmagruppens första avslag: ”Emellertid planeras en översyn av VA-planen [...]. I den översynen kan Ert önskemål om anslutning i den framtida planerade översynen av VA-planen värderas gentemot övriga angelägna områden.”

Översynen har dragit ut på tiden. I väntan på denna är Region Gotlands VA-chef fåordig:

– Jag kan inte kommentera eftersom planen ännu är ett arbetsmaterial, menar Susanne Bjergegaard Pettersson.

Oavsett hur det blir hoppas Bengt Wahlgren på en annan hantering av sådana här ärenden i framtiden.

– All heder till Klart Vatten generellt, vi har många avlopp som måste åtgärdas, men frågan är vilken metod vi ska ha för att åstadkomma det. Vi tycker också att de svar vi har fått går stick i stäv med VA-planen, säger han.

Eva Nypelius (C) är i nuläget oppositionsråd på Gotland – men hon tillhör sannolikt de styrande regionråden på ön inom kort, sett till valresultatet nyligen.

Hon öppnar också för en del förändringar.

– Vi håller på att se över VA-planen och i områden där det kanske ska byggas ut kommunalt avlopp inom kort kan vi inte samtidigt ställa krav på nya enskilda avlopp. Då måste det ske en översyn även av Klart Vattens arbete, säger hon.

FAKTA

Klart Vatten-projektet arbetar med att informera fastighetsägare om vad som krävs för att åtgärda enskilda dåliga avlopp så att de uppfyller dagens krav på rening.

Genom att förbättra avloppssituationen ska Gotlands dricksvatten räddas och övergödningen av Östersjön minskas.

Två tredjedelar av öns socknar har hittills kontrollerats och cirka 4 000 föreslagna förbättringsåtgärder har godkänts av Klart Vatten.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om