Så mycket mer vatten på flaska köper vi

Gotlänningar dricker vatten från petflaska som aldrig förr sedan clostridiumlarmet från Region Gotland. Det visar färska siffror från Returpack som tillhandahåller returstationerna i Visbyområdet.

Marie Johansson har helt gått över till att köpa sitt vatten eftersom hon tycker det kokade vattnet smakar illa.

Marie Johansson har helt gått över till att köpa sitt vatten eftersom hon tycker det kokade vattnet smakar illa.

Foto: Erik Daun

Vatten2023-12-10 16:00

Den nionde november slog Region Gotland larm om clostridiumbakterier i dricksvattnet hos 40 000 abonnenter i Visbyområdet. Sedan dess uppmanas dessa att koka sitt vatten innan förtäring. För de som inte vill koka sitt vatten finns såklart också möjligheten att köpa sitt vatten från butik, något som många Visbybor också verkar ha gjort.

Nu visar nyligen framtagen data från Returpack att det sedan utbrottet den nionde november har skett en dramatisk ökning av pantandet av just vatten på flaska. Det gäller såväl små som stora flaskor, där man totalt återvunnit 57 928 flaskor fram till den tredje december. 

I procent handlar det om en ökning av småflaskor med 62 procent jämfört med samma period 2022 och för stora flaskor är ökningen så hög som 113 procent. 

Katarina Lundell är marknadschef på Returpack och menar att detta möjligen bara är början på en ännu större ökning framöver.

– Man ska ha med sig att det alltid finns en eftersläpning mellan köp och pant. Man handlar, det kan lagras hemma innan man konsumerar och sen kanske man beroende på hur trångt man bor och hur ofta man besöker butik/återvinningscentral med pantmöjligheter också får en fördröjning, säger hon. 

Eftersom retursystemen idag läser av varje flaskas etikett kan man se precis vilken dryck som pantats. Där står vattnet för en tydlig ökning, samtidigt som det inte skett någon markant ökning gällande läskedrycker under samma period.

Katarina Lundell ger en stor eloge till alla som köpt vatten på flaska och samtidigt valt att återvinna. 

– Jättebra jobbat av Visbyborna att man pantar så att vi kan se till att flaskorna kan återvinnas till nya flaskor igen.

undefined
Annica Stenström tror att det finns en eftersläpning i pantandet och att fler kommer panta sina vattenflaskor innan jul.

Hos matvarubutiken Willys i Visby säljer man dubbelt så mycket vatten på flaska sedan larmet i början av november. Butikschefen Annica Stenström menar att efterfrågan är än större egentligen.

– Vi säljer minst dubbelt så mycket vatten nu än under en normal vinter. Vi hinner inte alltid få hem tillräckligt med vatten innan det tar slut, säger hon.

Annica Stenström delar uppfattningen om att det troligen finns en eftersläpning av antalet vattenflaskor som än så länge blivit pantade.

– Vi har inte haft några extra hämtningar ännu, så jag tror inte vi har sett toppen av den här "boomen" ännu. Folk samlar i kassar och säckar innan man åker och pantar, säger hon.

Annica Stenström berättar att det vanligtvis pantas mer innan jul och i mellandagarna. Om det sker en ännu större ökning då återstår alltså ännu att se. 

undefined
Marie Johansson har helt gått över till att köpa sitt vatten eftersom hon tycker det kokade vattnet smakar illa.

Vid storpantautomaten hos Visby återvinningscentral är Marie Johansson från Visby i full färd att panta tomflaskor. Hon har helt gått över till att köpa sitt vatten sedan larmet om clostridiumbakterier kom.

– Jag köper bara vatten nu och i helgen när jag var på kalas i Fårösund, då passade jag på att fylla upp flaskor som jag nu pantar här, säger hon.

Hon tycker inte att vattnet smakar gott när hon kokar det och då finns bara alternativet att köpa på flaska. 

– Det är något som smakar illa, det blir liksom simmigt och smakar dåligt. Visst blir det en kostnad, men det får man ta nu när situationen är som den här, konstaterar hon.

Med ett leende på läpparna hoppar sedan Marie Johansson in i sin bil efter avslutad pantsejour och ropar glatt: 

– Så smidigt som det är att panta nu för tiden har nog gjort oss gotlänningar bli lite mer miljömedvetna ändå. Det är positivt, tycker jag.

Pantmönster november

Totalt pantades 57 928 flaskor med vatten under perioden 9 november till 3 december.

Ökningen av småflaskor var 62 procent under perioden.

Motsvarande siffra för stora vattenflaskor var 113 procent. 

Returpack reserverar sig för att det ofta finns eftersläpning när det kommer till pantmönster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!