Kritik mot ny nivåsänkning

Cirka 15 yttranden inkom angående Region Gotlands planerade ansökan om tillstånd för en tillfällig sänkning av vattengränsnivån i Tingstäde träsk. Allt från risker för vattenkvaliteten till oro för Bulverket framhålls i de genomgående negativa yttrandena.

Vattennivån mäts i Tingstäde träsk.

Vattennivån mäts i Tingstäde träsk.

Foto: Henrik Karmehag (Helagotland.se)

VATTEN2019-03-12 08:30

Teknikförvaltningen uppmanade berörda fastighetsägare, föreningar och myndigheter att inkomma med synpunkter, som kommer att beaktas i kommande miljökonsekvensbeskrivning.

Livsmedelsverket framhåller att i de klimatscenarier som finns för Gotland finns en väsentlig risk att denna typ av fråga kan återkomma, så en nivåsänkning är enbart en kortsiktig lösning. Därför bör regionen ta fram planer på hur detta kan hanteras på längre sikt.

Tingstäde hembygdsförening har en rad synpunkter. Den menar att förändrade vattennivåer och flöden kommer att påverka träsket på olika sätt; natur, fauna och boende. Det finns också risk för påverkan i ett stort geografiskt område då vattensystemen hänger ihop och kalkberget gör det extra svårt att följa dessa flöden.

Kjell Österberg, ägare till fastigheten Riddare 1:15, påpekar att regionen lovat att bräckvattenverket i Kvarnåkershamn ska leverera vatten till Visby som då ska klara sig utan träskvattnet. ”Så då är det mycket märkligt att regionen vill ansöka om en sänkning av gränsnivån”, menar han.

Gotlands botaniska förening motsätter sig inte direkt sänkningen eftersom vattenförsörjningen är så vital för Gotland. Men med det aktuella underlaget är det svårt att kunna bedöma vad som kan ske med växtligheten runt sjön vid en sänkning. För att få koll på detta bör redan nu fasta provrutor etableras så det går att se vad en eventuell sänkning har för effekt.

Sigrid Müller-Gruchmann och Helmut Gruchmann äger fastigheten Träskvälder 1:41 och är oroliga för vattenkvaliteten som de menar kommer att försämras. De hävdar också att deras tomtbrunn kommer att torka ut och begär att nivåsänkningen stoppas.

Karin Mårtensson, äger Rings 3:1, Hejnum, och efterlyser uppgifter om hur stor yta av träsket som beräknas försvinna efter att vattennivån sänkts med 20 cm. Hon undrar också om det finns planer på flera sänkningar.

Kristina Lundqvist, Myrvälder, har farhågor för att sänkningen inte stannar vid 20 cm eftersom man måste räkna med avdunstning med mera. Hon framhåller också att Bulverket inte får hamna ovanför vattenytan och därmed ruttna.

Sportfiskarna efterlyser hur lång sänkningsperioden kan bli. Detta eftersom en konstant låg vattennivå får större konsekvenser än om nivån sänks under en kortare period.

Vattennivån

Tingstäde träsk är reglerat sedan mitten av 1960-talet. Uttag av råvatten har skett sedan 1974 då Tingstäde ytvattenverk togs i drift. Av den volym som förbrukades sommaren 2018 var 75 procent avdunstning och 25 procent dricksvattenproduktion.

Befintligt tillstånd medger uttag ned till nivån 44,40 meter över havet. Anledningen till den planerade nivåsänkningen med 20 centimeter ner till 44,20 meter, vid ett tillfälle under en femårsperiod med start i år, är att vattensituationen på Gotland forfarande är kritisk på grund av de senaste årens torra klimat.

Tillstånd för sänkning söks hos Mark- och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om