För två år sedan hörde Hanna Dagerås först talas om bor i dricksvattnet. Då på Fårö förskola, där hon har sina barn. Hyresvärden för förskolan har försökt installera filter, men de har inte hjälpt för att rena halterna av bor. Personalen tvingas varje dag hämta allt dricksvatten i dunk.
I december togs utökade vattenprover också på Gåsemora gårdskrog, som Hanna driver tillsammans med sin man Kristoffer sedan fyra år tillbaka.
– Den enda avvikelsen var att vi har 1,2 milligram bor per liter vatten och man får inte dha mer än 1,0 enligt Livsmedelsverkets gränsvärde, säger Hanna Dagerås.
Restaurangen har fått tillfällig dispens av Region Gotlands miljö- och hälsoskyddsenheten att använda vattnet, men kravet kvarstår att rena 0,2 milligram bor per liter.
Filter skulle, enligt Hanna Dagerås, kosta 85 000 kronor plus moms. Hon tror att ett fortsatt gränsvärde för halterna av bor på Gotland kommer att slå hårt mot landsbygden.
– Det finns caféer som har öppet några veckor på sommaren, filter skulle kosta hela deras försäljning. Alternativet är att de stänger, säger hon.
Just nu har 12 gotländska livsmedelsföretag otjänligt vatten på grund av för höga halter bor. Ytterligare 18 ska mäta borhalten, risken finns att flera av dem har halter över gränsvärdet.
Ett alternativ för Gåsemora gårdskrog är att köra hundratals liter vatten per dag till restaurangen, något som Hanna helst vill undvika av hygieniska och logistiska skäl. Ett annat alternativ vore att koppla in sig på regionens vatten, något som hon hittills nekats.
I sin egen brunn vid Lansa har Hanna och Kristoffer Dagerås dubbelt så mycket bor i vattnet, men trots det inget krav att följa Livsmedelsverkets gränsvärden. För privata brunnar ansvarar den enskilde.
– Det är sån dubbelmoral. Jag har druckit det vattnet i hittills 20 år av mitt liv och även när jag var gravid. Mina föräldrar har druckit det i 30 år, säger Hanna Dagerås.
För en vecka sedan kunde GA avslöja att höga halter bor i dricksvatten under längre tid misstänks göra foster mindre.
– Jag förstår att folk blir oroliga, säger Hanna Dagerås och berättar att hon vänt sig till sin vårdcentral, men att svaret blev att de inte kunde mäta eventuella effekter av bor i dricksvattnet.
Hon har vänt sig till tjänstemännen på Region Gotland, men fått lugnande besked.
– De sa att det inte ens är säkert att det är farligt. Det gör att jag går i taket, säger hon.
Region Gotland upplyser på sin hemsida att ”de rapporterade nivåerna på två till tre milligram per liter vatten bedöms inte utgöra någon hälsorisk under en kortare period”.
– Varför behöver jag då som företagare ha gränsvärde på 1,0 milligram? Våra gäster dricker en liten mängd vatten och sällan, säger Hanna Dagerås.
Av ekonomiska skäl tror inte Hanna och Kristoffer Dagerås att de kommer att installera filter hemma.
– I nuläget kommer vi inte att åtgärda det vattnet. Vi får vara glada, vi har fått friska barn, säger hon.
För restaurangen, och övriga gotländska företag med anmärkning på bor, kvarstår kravet på rening.
– Jag vill att politikerna tar sitt ansvar och ansöker om regional dispens att använda WHO:s nya högre gränsvärde på 2,0 milligram bor per liter. I alla fall till det kommunala vattnet är utbyggt. Vattnet ska vara en rättighet även för oss på landsbygden, säger Hanna Dagerås.
Men Isabel Enström (MP), ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden, konstaterar att reglerna ser olika ut för privata brunnar och företags. Hon är inte beredd att jobba för dispens när det gäller livsmedelsföretag och bor.
– Man kan tycka att en liten bit över gränsvärdet inte är så stor skillnad. Men gränsvärden för olika ämnen sätts av Livsmedelsverket för att skydda människors hälsa, och vi har att rätta oss efter den lagstiftning som finns, säger hon.