Ungefär vart femte år gör regionen en så kallad hundraprovsundersökning av dricksvattenbrunnar på ön. I år skulle det ha gjorts en ny, men på grund av corona har man skjutit på undersökningen som tidigare visat att nästan hälften av alla vattentäkter är bakteriellt påverkade, och mer än en fjärdedel har otjänligt vatten.
Cirka 13 000 fastigheter på Gotland är beroende av enskilda vattentäkter för sin vattenförsörjning. Proverna tas på sensommaren eftersom vattnet då oftast är som sämst, och efter en lång torrperiod följt av senaste tidens kraftiga nederbörd är nu risken förhöjd att ditt dricksvatten förorenats av jordbakterier.
– Det är faktiskt väldigt många hushåll som dricker otjänligt vatten någon gång under året. Ibland är det tillfälligt att bakterierna tränger igenom, men det innebär att det kan hända igen vid nästa extrema väderhändelse, säger Magnus Pettersson vid regionens Team Vatten-avdelning.
Om du märker att ditt vatten luktar eller smakar annorlunda kan det bero på att humusbakterier letat sig in till din vattenbrunn. Enligt Magnus Pettersson behöver det inte vara farligt med humusbakterier i vattnet, men de ska inte vara där.
– En del äldre grävda brunnar har otäta brunnslock vilket kan leda till att gråsuggor, sniglar och ibland möss letar sig in och trillar ner i brunnen, och det är verkligen inte bra. Det gäller såväl grävda som borrade brunnar. Det är viktigt att man ser över sina vattenbrunnar men också att man testar sitt vatten lite då och då, säger Magnus Pettersson.
För det är inte bara humusbakterier som kan ställa till det. Döda djur eller nedträngning av tarmbakterier från djur eller människa i form av E.coli-bakterier riskerar att göra dig sjuk.
Så här skriver regionen i sin hundraprovsundersökning: "E. coli är en bakterieart som lever i tarmarna hos alla varmblodiga djur. Om E. coli påträffas i ett dricksvattenprov är vattnet troligtvis förorenat av fekalier. Vid förekomst av E. coli finns det risk att vattnet även innehåller andra sjukdomsframkallande organismer, bakterier eller virus och därför ska man vara extra försiktig och inte dricka vattnet".
– De senast årens tilltagande sommartorka är precis det väder som forskarna förutspått sedan minst 20 år tillbaka och något som förutspås bli än vanligare. Det gör problemen än tydligare, säger han.