GA har beskrivit flera uppmärksammade fall där strandskyddsdispenser beviljats eller avslagits. Inte minst krav på dispens vid mindre vattendrag på Gotlands inland har väckt förvåning. Men strandskyddets framtid är just nu åter föremål för utredning. Det handlar då om ett mer differentierat sådant. Länsstyrelsen har den 3 maj lämnat in sitt remissvar till miljödepartementet.
Länsstyrelsen är positiv till att det generella strandskyddet vid små sjöar och vattendrag tas bort på vatten som är en hektar eller mindre och vattendrag smalare än två meter. Alltså för vad som gäller på många håll på öns inland och tillämpningen skulle då också bli trovärdigare på Gotland anser länsstyrelsen.
Den menar att ett alternativ till att ta bort strandskyddet helt för små vattendrag och sjöar kunde vara att man redovisar ett mindre strandskyddsområde, till exempel 20 meter vid dessa vattendrag och sjöar. Man framhåller att Gotlands län i dagsläget inte har något undantag för småvatten som det beskrivs i utredningen. Öns länsstyrelse är också positiv till att strandskyddet inte ska gälla vatten anlagda efter 1975.
Gotlands länsstyrelse är däremot kritisk till att dagens LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära lägen) övergår till landsbygdsområden samt kriterierna för detta begrepp. Man menar att det är troligt att sådana inte kan pekas ut på stora delar av Gotland. Bland annat ska landsbygdsområden inte ha stor efterfrågan på mark för bebyggelse.
Strandskyddets historik startar med tillkomsten 1950. Syftet var att bevara allmänhetens friluftsliv. Det generella strandskyddet är 100 meter från strandkanten både på land och i vattenområdet. Det gäller samtliga stränder vid havet, insjöar och vattendrag oavsett storlek. På vissa håll, bland annat områden på Gotland, är strandskyddet utökat upp till 300 meter.
Naturskyddsföreningen har i en färsk undersökning redovisat att 60 procent i landet tycker det är en dålig idé att försvaga strandskyddet och göra det enklare att bygga strandnära medan 29 procent tycker att förslaget är bra.
Mark- och miljööverdomstolen har i en dom 2015 tagit upp strandskyddets historik. Strandskydd har gällt vid "vattendrag" alltsedan strandskyddet infördes 1950 varefter det utvidgades 1994. Vad det återkommande begreppet "vattendrag" står för har dock inte definierats någon gång.