Så har det gått med vattnet i sommar

Läget är inte lika pressat som i fjol. Men vattenbristen är fortsatt allvarlig. "Det är ju en hårfin balans", säger regionens vattenchef Susanne Bjergegaard Pettersson.

Bättre i år. Vattenförbrukningen har sjunkit och det är lite bättre nivåer i vattentäkterna. Men läget är ändå allvarligt.

Bättre i år. Vattenförbrukningen har sjunkit och det är lite bättre nivåer i vattentäkterna. Men läget är ändå allvarligt.

Foto: Henrik Radhe

VATTENBRIST (GA)2017-07-26 08:31

I nästan hela riket, inklusive Gotland, är grundvattennivåerna mycket låga i sommar. Men trots att de fortfarande är ovanligt ont om vatten går det att se en liten förbättring i de gotländska vattentäkterna jämfört med förra sommaren.

– Tingstäde träsk ser bra ut. Den ligger idag tio centimeter över nivån vid samma tid 2016, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, vattenchef på Region Gotland.

Bland de andra stora vattentäkterna är det blandade resultat. Den största vattentäkten i Visby ligger under normal nivå, medan den i Stånga ligger nära normal nivå.

En glädjande nyhet är att vattenförbrukningen i sommar varit lägre än tidigare. De som befinner sig på Gotland i sommar verkar vara duktiga på att spara på vattnet.

– Vi ligger lite lägre jämfört med förra året, både under Almedalsveckan och under vecka 29, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Men den lägre förbrukningen till trots är läget fortfarande inte bra.

– Sammantaget är det fortfarande allvarligt läge. Men det är bättre än 2016. Det är inte riktigt kniven mot strupen.

I juni installerades tre nya brunnar i Visby som ska sänka det onödigt höga vattentrycket i delar av innerstaden. Hur utfallet blir kommer inte stå klart förrän i höst, men någon större minskning av förbrukningen tror inte Susanne Bjergegaard Pettersson är aktuell. Däremot kommer risken för vattenläckor minska när trycket blir lägre, och på så sätt sparar man ändå på vattnet.

– Det har spruckit många rör i onödan på grund av det.

Folk har generellt sett varit duktiga på att inte bryta mot bevattningsförbudet. Den senaste tiden har Susanne Bjergegaard Pettersson fått få samtal om att bevattningsförbudet misskötts.

– I början av sommaren var det många som ringde, men sedan har det blivit bättre, säger hon.

Hon och hennes kollegor på regionen känner sig inte riktigt lika nervösa som förra sommaren.

– Vi är lite lugnare i år än 2016. Vi vet nu att folk tar hänsyn till de låga nivåerna.

Men det finns orosmoln på himlen. Regnnivåerna för våren och sommaren ligger under det normala. Blir det dessutom en torr höst kan läget snabbt bli "extremt allvarligt" enligt Susanne Bjergegaard Pettersson, som hoppas på rikligt med nederbörd efter sommaren.

– Just idag tror jag att vi kommer igenom sommaren, men till hösten vet man aldrig hur det blir. Det är ju en hårfin balans, säger hon.

Nu väntar några intensiva turistveckor, och därefter kommer förbrukningen gå ner på en lägre nivå.

– När turistsäsongen är över brukar vi se en dipp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!