Det är IVL, Svenska miljöinstitutet, som tillsammans med regionen och forskare från Kungliga tekniska högskolan har anlagt en så kallad testbädd på Sudret för att undersöka om ny teknik skulle kunna lösa vattenbristen.
– Vi vet att det regnar mycket på Sudret, men vattnet rinner ut i havet– det vi vill göra är att fånga upp och behålla en del av vattnet som rinner uppifrån på land. Det skulle man kunna göra med hjälp av ny teknik som styr vattnet och infiltrerar det i grundvattnet, säger tekniska förvaltningens chef Patric Ramberg.
LÄS MER: Indisk lösning ska minska vattenbristen på Sudret
På Sudret regnar det 20 miljoner kubikmeter varje år – och enligt honom skulle man kunna bli helt självförsörjande om man kunde använda 200 000 kubikmeter, det vill säga en procent.
– Förstudien har visat att detta är möjligt och genomförbart. Att använda en procent av det årliga regnvattnet skulle räcka för att göra Sudret självförsörjande när det kommer till dricksvattnet.
För att kunna göra verklighet av planerna krävs 16 miljoner kronor. Hälften av dessa vill regionen nu ansöka om hos staten, medan man vill räkna med de resterande 8 miljonerna i regionens VA-budget.
– Den här tekniken har rönt både nationellt och internationellt intresse och vi hoppas på att Sudret blir ett ställe man åker till för att studera hur man kan hantera vattenbrist.