Civilingenjören Rupali Deshmukh kommer från Indien men flyttade för snart tio år sedan till Sverige. Hon har läst miljöteknik och hållbar infrastruktur på Kungliga tekniska högskolan (KTH). Hennes examensarbete handlade om den indiska byn Relagan Siddhi som under 1970- och 1980- talen hade stora problem med vattenbrist. Med nytt ledarskap lyckades man ändra vattenhållningen bland annat genom att hålla kvar regnvattnet längre så att det skulle hinna sjunka ned i grundvattnet istället för ut att rinna ut i floder och diken.
– För runt 40 år sedan fick folk verkligen kämpa där, i dag är byn en av de rikaste i Indien, säger Rupali Deshmukh.
Hon tror att liknade åtgärder skulle kunna fungera på Gotland.
– Förutsättningarna är ungefär de samma på Gotland eftersom jordmånen är väldigt grund, säger hon.
Tack vare sitt examensjobb på KTH har Rupali Deshmkh fått jobb på IVL Svenska Miljöinstitutet. I en förstudie tillsammans med Region Gotland undersöker nu IVL förutsättningarna att bygga en testbädd på ett geografiskt område begränsat till Storsudret där olika tekniker och system för hållbar vattenhantering ska testas.
– Ordet testbädd är egentligen lite missvisande. Vi vill sätta ut mätare som kan mäta grundvattnet och som vi kan läsa av online. Det är det som är en testbädd, en del kallar det för ”living-lab”, säger Staffan Filipsson, som leder förstudien på IVL.
En av utmaningarna är områdets geologi med tunna jordlager och snabb avrinning. Men Staffan Filipsson menar att det finns tekniker som skulle kunna öka vattentillgången.
– Volymen vatten är egentligen inget problem, utan utmaningen är att magasinera det så att det räcker över sommarmånaderna, säger han.
En viktig del av projektet är att titta på möjligheter att behålla vattnet genom att aktivt infiltrera regnvatten till grundvattnet, skapa mindre dammar och våtmarker samt försöka hitta fickor där grundvatten kan lagras.
Förutom insamling av regnvatten kommer man i projektet även att titta på tekniker för klimatneutral småskalig avsaltning av havsvatten samt återanvändning av vatten genom rening.
– Vi är övertygade om att detta både miljömässigt och ekonomiskt kommer visa sig vara ett mycket bra alternativ för att klara vattenförsörjningen och helt i linje med Region Gotlands ambitioner att hitta långsiktigt hållbara lösningar, säger Staffan Filipsson.