Efter flera torra somrar upplever många att vattnet börjar sina i den enskilda brunnen. Vid den här tiden på året är det därför många som helt enkelt borrar djupare.
– När vattenbristen kommer kan man bli lite desperat och då är det vanligt att man borrar lite för djupt, berättar regionens miljöskyddsinspektör Magnus Pettersson.
Det riskerar att bli förödande på platser som Gotland – och inte bara för den borrande markägaren själv.
– När brunnen fördjupas kan saltvatten tränga in och då förstörs dricksvattnet helt – och det kan drabba även din grannes brunn. Det här är jättevanligt på Gotland, omkring 20 procent av öns brunnar är påverkade av saltvatten, säger Magnus Pettersson.
Han tror att det ofta finns en missuppfattning kring ansvarsfördelningen mellan markägaren och brunnsborraren. Många litar kanske helt enkelt på att den som borrar inte går för djupt – men det ansvaret vilar på dig som markägare.
– Borraren behöver inte göra den bedömningen. Det gäller att vara noggrann när du upphandlar borrningen, då ska du säga att salthalten ska kollas hela tiden under arbetets gång, tipsar miljöskyddsinspektören.
Ett annat problem i sammanhanget är bristfällig information. Region Gotland länkar exempelvis till Livsmedelsverkets text "Sköt om din brunn" – som helt missar att varna om saltvatteninträngning.
– Vi ska nog kontakta Livsmedelsverket och be att de justerar sin text. Men vi har också tagit fram eget informationsmaterial som passar bättre för Gotland.