Snart sänks trycket i Visbys kranar igen

Vattenläckorna ur Region Gotlands ledningar minskar. Till det bidrar bland annat förra sommarens trycksänkning. Snart sänks trycket i Visby igen.

Besparingar. Om två veckor sänks trycket i Visbys ledningar, det gör att de håller tätt bättre ocvh att vatten kan sparas.

Besparingar. Om två veckor sänks trycket i Visbys ledningar, det gör att de håller tätt bättre ocvh att vatten kan sparas.

Foto: Henrik Radhe

Vattenbristen (GA)2017-05-24 05:00

Förra året producerade Region Gotlands vattenverk 3,6 miljoner kubikmeter dricksvatten. Det mesta, 87 procent, fick man betalt för. Resten var svinn. Om man räknar bort underhållsspolning och det vatten regionen själva har gjort av med i processen hamnar läckaget i ledningarna på mindre än tio procent.

– Preliminära siffror visar under åtta procent, dit skulle jag vilja komma, säger arbetsledare Anders Ekström.

För tre fyra år sedan var läckaget närmare 14 procent, ännu tidigare ansågs inte vatten värt tillräckligt mycket för att lägga dyra pengar på att leta läckor. I dag är läget ett annat och regionen jagar läckor aktivt, för att hushålla med det dricksvatten som finns.

– Nu har vi dåligt med vatten och då får vi ligga på vattenläckorna tidigt, säger Anders Ekström.

Från januari 2015 till våren 2016 drabbades ledningsnätet i Visby av 24 läckage, 10 av dem på de större huvudledningarna. Då försvann omkring 1 000 kubik per dygn och ett arbete pågick med att felsöka 900 brandposter och närmare 10 000 ventiler, för att hitta läckor. För att akut spara på vatten inför torkan under förra sommaren sänkte regionen trycket i sina ledningar. Det fick effekt, inte bara i minskad förbrukning utan också på de gamla rörens hållbarhet.

– Trycksänkningen gjorde otroligt mycket, när det gäller vattenläckor. När vi ser hur många läckor vi lagade i fjol mot tidigare så har det minskat drastiskt, säger VA-ingenjör Bo Nilsson.

Efter sommaren i fjol höjdes trycket i ledningarna igen, men inte till samma nivå som innan. Enligt Anders Ekström har vintern inneburit väldigt få konstaterade läckor. Till viss del tror han att det beror på milt väder och avsaknad av tjäle.

De tidigaste rören i Visby innerstad i gjutjärn är från 1925.

– Förr körde man häst och vagn, nu är det större fordon och marktryck i innerstan, säger VA-ingenjör Bo Nilsson om vad som kan orsaka läckorna i dem.

En stor del av Visbys övriga vattennät byggdes ut under 1950-, 60-, och 70-talet, med PVC-ledningar i olika kvaliteter.

– En del var bra, andra inte, säger han.

Till sommaren sänks trycket igen, mot ett riktvärde som inte får passeras. Förra året fick flera restauranger problem – minskat tryck gjorde att viss köksutrustning inte längre fungerade. Krögarna fick själva bekosta teknik för att höja sitt eget tryck på vattnet.

– Vi garanterar varken tryck eller flöde, men de får det vatten de behöver, säger Bo Nilsson.

Enligt Anders Ekström kommer trycket i Visbys ledningar att sänkas om cirka två veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!