I förra veckan skickade Region Gotland sms till boende i Visby med en påminnelse om att spara vatten. Orsaken var att vattenförbrukningen varit högre än normalt.
– Under sommaren har förbrukningen legat omkring 1 000 kubikmeter per dygn högre än tidigare år. Om man tittar bakåt och jämför har det varit fullständigt av skalan, säger Magnus Hallberg, tillförordnad VA-chef på Region Gotland.
I nästan hela juli har förbrukningen legat högre i Visby jämfört med samma månad 2016 och 2017. Bara under det sista dygnet i juli gick det åt nästan 11 000 kubikmeter vatten. Även de två första veckorna i augusti har vattenåtgången varit högre än samma period de senaste två åren.
– Det har varit extrema temperaturer och folk har förmodligen duschat mer för att svalka sig. Vi har letat efter och lagat vattenläckor så ökningen beror på den mänskliga faktorn, säger Magnus Hallberg.
Under hela juli i år gick det år drygt 310 000 kubikmeter vatten, vilket är drygt 40 000 kubikmeter mer än samma månad förra året.
– De som kom till Gotland under 2016 och 2017 tänkte till när de möttes av informationen om vattenbristen och för gotlänningar blev det en vana. Under 2016 när det var som tuffast sjönk förbrukningen mot ett normalår. I år har värmen gjort att förbrukningen ökat, säger Magnus Hallberg.
De senaste dagarna har dock sett bättre ut, och användandet har gått ner till mer normala nivåer.
– Smsen kan ha gett viss effekt, tillsammans med informationen i media. Det har varit en hyfsad nedgång. Vi har funderat på att ta till en trycksänkning men som det ser ut nu är det inte aktuellt. Folk åker härifrån och det regnar, så även om faran inte är över ser det bättre ut, säger Magnus Hallberg.
Visby får sitt dricksvatten från Tingstäde träsk och grundvattentäkterna kring Visby. Under sommaren försörjer även Visby södra Gotland med runt 1000 kubikmeter per dag. Innan sommaren var sjön så välfylld att den svämmade över, men en kombination av att hushållen använt mer vatten än vanligt och att solen legat på och gjort att vattnet dunstat har gjort att vattennivån snabbt sjunkit. Nivåerna i grundvattentäkterna såg också mycket bra ut innan sommaren.
– Tack och lov bygger vi avsaltningsverket i Kvarnåkershamn som säkrar vattentillgången på södra Gotland. Tyvärr har vi inte den redundansen i Visby med omnejd, säger Magnus Hallberg.
Hur ser det ut inför hösten och vintern?
– Vi ser över det nu, men troligtvis kommer vi att införa bevattningsförbud redan i april nästa år. Vi håller tummarna för att det kommer mycket regn och på rätt plats.