Även privata brunnar kan sina

Inte bara det kommunala vattnet måste sparas på. Grundvattennivåerna är rekordlåga, vilket drabbar även dem med enskilda brunnar.

GT igår.

GT igår.

Foto:

VATTENBRISTEN (GT)2016-03-17 05:30

I går skrev GT om det stundande kommunala bevattningsförbudet och om hur bekymren är större än biltvätt hemma på garageuppfarten eller rosenbuskens överlevnad på husknuten.

Problemen är inte ens begränsade till dem med kommunalt vatten. Grundvattennivåerna är extremt låga på Gotland, vilket påverkar även de många hushållen med enskilda brunnar.

Ett tydligt tecken på det kommer från Gotska Sandön, som ligger lite avskilt och vars vattennivåer därför kan användas som bra indikatorer.

– Och där har vi sett sjunkande nivåer under en längre tid. Just nu är vattnet på den lägsta nivån vi har sett sedan vi började mäta 1982, berättar Bo Thunholm, hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Uppgifter som SGU får från ett vattenverk i Hemse vittnar om en liknande utveckling.

Mätningar i de ytligare vattenlagren visar på negativa tendenser – men framförallt är det våra djupare lager, de som oftast används i brunnarna, som ser dåliga ut.

Vilket också innebär att en regnig sommar inte nödvändigtvis skulle ge mer vatten i kranarna. På sommaren tar växterna hand om mycket av regnet – och en hel del dunstar dessutom bort, innan det når de där djupare lagren.

Därför blir resten av våren, innan växtligheten sätter fart, viktig.

– Det är oerhört viktigt att vi får mycket regn den kommande månaden, understryker Bo Thunholm.

Det handlar inte nödvändigtvis om att vattnet i brunnarna snart är helt slut. Men kvaliteten riskerar att bli sämre.

– Om det blir extremt kan det bli helt torrt i brunnen. Men det kan också bli sämre vatten. När vi tar upp för mycket grundvatten ökar risken att brunnen drar till sig både saltvatten och föroreningar, förklarar Magnus Pettersson, miljöskyddsinspektör på Region Gotland.

På platser som Fårö ligger ett skikt med grundvatten och ”trycker ner” saltvattnet därunder. Men om för mycket grundvatten tas ut ändras det trycket och de två skikten riskerar att blandas allt mer.

– Det där kan vara irreversibelt också, man får kanske aldrig tillbaka bra vatten igen, säger Micael Nilsson, även han miljöskyddsinspektör.

Tjänstemännen på regionens miljö- och hälsoskyddsenhet manar de privata brunnsägarna till återhållsamhet. Och till egna lösningar – något så enkelt som en regntunna kan göra skillnad.

– Det borde alla villa- och sommarhusägare ha! Om du har ett tak på 100 kvadratmeter, kan en enda millimeter regn ge hundra liter, tipsar Magnus Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om