Region Gotland har tidigare varnat för en ovanligt allvarlig vattensituation. Och för ett tidigt bevattningsförbud, från den första april, vilket fortfarande är det datum som gäller.
– Enligt de signaler vi har fått har läget inte förbättrats, säger den tekniska direktören Patric Ramberg om nivåerna i de kommunala vattentäkterna.
Tidigare har sådana här förbud handlat om bevattning av trädgårdar och gräsplaner, biltvätt med egen slang och fyllning av pooler eller bassänger. Men detta kan skärpas i år.
– Vi ska använda vattnet i kranarna till att dricka och laga mat med och inget annat, säger Patric Ramberg.
Det lutar åt ett både längre och tuffare bevattningsförbud än gotlänningarna hittills upplevt. Och de dispenser som tidigare delats ut kan försvinna.
– Utgångspunkten är inga dispenser alls, säger Susanne Pettersson på regionens vattenenhet.
Vilket kan drabba många, alltifrån ideella fotbollsklubbar till de turismföretag som vill tillhandhålla någon typ av grönyta.
– Vi har tidigare försökt rädda fotbollsplaner till exempel. Men det har heller inte varit ett så allvarligt läge som det är i år, betonar Susanne Pettersson.
Ett exempel på en verksamhet som kan påverkas mycket är Vattenland vid Kneippbyn. Vattnet i bassängerna kan inte bytas efter den första april, om ingen dispens utdelas. Och en del vatten dunstar bort hela tiden när parken är öppen.
Dessutom har hela Kneippbyn grönytor som helst bör vara just gröna för att behålla attraktionskraften gentemot besökare.
Nyheten om ett eventuellt dispensstopp oroar företagets vd Bobbo Werkelin.
– Vi för en diskussion med regionen och jag hoppas vi löser det, men visst är man fundersam just nu, säger han.
Beslutet om ett förbud vilar hos teknikförvaltningen. Åtminstone än så länge. När tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) nås av nyheten om ett eventuellt dispensstopp, öppnar han för en ändring där.
– Visst kan de sätta ett totalförbud, men då kan vi ta upp det till politiken i stället. Jag instämmer dock med förvaltningen att det är en oerhört svår situation och att vi måste vara hemskt restriktiva.
Nämndordföranden säger samtidigt att det är möjligt att köpa vatten från andra håll, där täkterna ser bättre ut.
– Det kan till exempel gå att köpa från Bästeträsk, men då får man stå för transporten själv.
Men hur ska det fungera, var ska man hämta och var ska man betala?
– Ja, vi måste ju ha en tappkran nånstans i så fall... jag vet inte än, det här har ju inte behövts förr, svarar Tommy Gardell.