Med mindre regn och snö än vanligt riskerar vattenbristen att bli akut i sommar. Som GT rapporterade tidigare i veckan letar tekniska nämnden frenetiskt efter lösningar på problemet, bland annat genom att snegla på Kvarnåkershamn.
Regionens VA-avdelning har föreslagit att en ny teknik för vattenproduktion ska prövas där. Enkelt uttryckt går det ut på att borra på land nära strandkanten.
Det bräckta vattnet ska sedan avsaltas med så kallad membranteknik.
– Fördelen är att man då får en naturlig filtrering av alger och annat som finns i havet. Sedan blir vi inte lika beroende av vädrets makter, om man jämför med intagsledningar från havet, säger Rikard Widén, VA-utvecklare på regionen.
Tekniken används på många håll runt om i världen, men är alltså helt ny vad Gotland beträffar.
Snart ska regionen göra en provborrning och ta vattenprover för att avgöra projektets framtid.
– Eftersom detta är helt nytt för oss måste vi se om det funkar utifrån gotländska förhållanden. Vi vet till exempel inte hur berggrunden här kommer att släppa igenom vattnet, säger Rikard Widén.
Vattnet som borras fram måste dock blandas ut om det ska vidare ut i gotländska ledningar.
– Med den här tekniken blir vattnet väldigt rent. Därför måste vi mineralisera det. Dels för att det blir mer näringsrikt då, men främst för att ledningarna inte ska ta skada.
Finns det inga risker? Saltinträngning i närbelägna brunnar till exempel.
– Vi är mycket måna om att något sådant inte ska ske. Det är självklart något vi kommer att undersöka närmare. Men spontant tror jag inte att det är någon risk, eftersom det inte finns några brunnar så nära vad jag vet.
Tommy Gardell (S), ordförande tekniska nämnden, väntar med spänning på provresultaten.
– Det här är en väldigt intressant tanke. Vi har stora problem på södra Gotland, och det här skulle kunna vara ett sätt att trygga vattenförsörjningen där, säger han.
Tidsplanen är än så länge ganska svävande. Provborrningen och vattenanalysen kommer att ske ”under året”, enligt Rikard Widén. Sedan är det upp till politikerna att ge klartecken.
– Min förhoppning är att vi har ett färdigt vattenverk 2017. För det börjar bli brådskande. Vi har inte så många andra alternativ längre, säger Rikard Widén.