De löste vattnet med egen damm

För tio år sedan gick några gårdar i När samman och byggde öns största bevattningsdamm. Nu förser de traktens gårdar – och golfbanan – trots att det råder vattenbrist på ön.

Rune Hägg, Clas Pettersson, Per-Erik Ivarsson och Anita Hägg vid pumphuset i När.

Rune Hägg, Clas Pettersson, Per-Erik Ivarsson och Anita Hägg vid pumphuset i När.

Foto: Anna Ekeroth

VATTENBRISTEN (GT)2016-08-04 05:30

I När, omgärdad av frodiga majsodlingar, potatisåkrar och Per-Erik Ivarssons fält med gräsmatte-odling ligger Gotlands största bevattningsdamm med en vattenspegel på 11 hektar.

Dammen rymmer 350 000 kubikmeter vatten och som mest går det att pumpa ut mellan 360 och 380 kubik vatten per timme. Dammen ägs gemensamt av tre gårdar som gått samman och byggt en vattenreservoar för att säkra sina odlingar, även om det är torka och som nu rådande vattenbrist och bevattningsförbud.

– Vi har ännu inte tagit hälften av vattnet, säger Clas Pettersson som tillsammans med grannarna Anita och Rune Hägg samt Per-Erik Ivarsson byggde dammen för tio år sedan och startade aktiebolaget När Stream.

Vattnet i dammen är turkost och på dammvallarna betar både ungdjur och får.

Från dammen går det ut ett totalt tre mil långt nät av ledningar som förser flera andra gårdar i När och Burs med vatten. Under vinterhalvåret, när vattenflödet är som störst i Närsån, samlas vatten in i dammen från en av åns bikanaler.

– Vi får ofta höra att vi sprutar ut en massa vatten trots att det är bevattningsförbud. Men om vi inte hade tagit upp vattnet så hade det åkt ut i Östersjön, säger Rune.

Enligt Per-Erik Ivarsson så påverkar dammen grundvattennivån på ett positivt sätt.

– Det är inte grundvatten vi använder men dammen kan påverka grundvattnet eftersom vatten lakas ner, säger han.

Det finns gott om vatten i öns åar som skulle kunna samlas upp under vintrarna och täcka en stor del av Gotlands vattenbehov, istället för att som i dag bara rinna rakt ut i Östersjön.

– Gotland behöver satsa på lagringsmöjligheter. Jag brukar säga att det inte är brist på vatten men det är brist på platser att lagra det på, säger Per-Erik.

Anita och Rune Hägg driver ett ekologiskt lantbruk vid Siglajvs i När. På gården finns det nu 54 mjölkkor och 75 tackor. Gården ställdes om från konventionellt till ekologiskt i samband med att vattentillgången säkrades genom dammbygget 2006.

– Tack vare dammen såg vi att det gick att bli ekologiska, säger Anita.

För att få klassas som ekologisk måste en del av grovfodret odlas på den egna gården och djuren måste ha bete. Tack vare vattnet från dammen kan de nu vattna sina grödor och därmed med säkerhet veta att de klarar av att odla den mängden foder som behövs.

– Vi hade aldrig vågat ställa om till ekologiskt om vi inte visste att vi hade tillräckligt med vatten, säger Anita.

Bevattningsförbud över hela ön

Fakta

Vattenbristen på Gotland har förvärrats i och med det varma vädret samt avsaknad av nederbörd. Därför råder nu bevattningsförbud över hela ön. Även i Fårösund som får sitt kommunala dricksvatten från Bäste träsk.

Regionen kommer nu att transportera vatten från vattenverket i Fårösund till vattenreservoaren i Tingstäde. Detta för att försöka få vattennivån i träsket att avstanna från att sjunka ytterligare. Nivån har sjunkit cirka fem centimeter per vecka den senaste tiden, mestadels på grund av avdunstning. Cirka 50 procent av allt dricksvatten på ön som levereras i det kommunala ledningsnätet kommer från Tingstäde träsk.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om