Intensiv jakt på nya vattentäkter

Vibble, Klintehamn, Alva, Eskelhem, Lojsta, Fårö. Eller kanske Stånga, Lärbro eller Åminne? Regionens jakt på alternativa vattentäkter har intensifierats.

Susanne Bjergegaard Pettersson under ett besök på Visby vattenverk.

Susanne Bjergegaard Pettersson under ett besök på Visby vattenverk.

Foto: Dennis Pettersson

VATTENBRISTEN (GT)2016-09-10 05:30

För att sommarens vattenbrist inte ska bli ett återkommande fenomen – eller för att det åtminstone ska begränsas – behöver Region Gotland fler vattentäkter.

GT har tidigare skrivit om provpumpningen vid Ava-näset på Fårö, där vatten via en överföringsledning pumpats till verket vid Sudersand.

Försöket föll väl ut och tjänstemännen jobbar nu för att det ska få fortsätta.

– Ja, det har varit positivt, det var bra vatten där, så vi vill ha ledningarna kvar. Under juli månad gick 3 800 kubikmeter vatten åt på Fårö och vi skulle behövt köra mycket av det med lastbil från Fårösund om det inte var för den nya ledningen. Så det är många lastbilslaster vi sparat in, säger vattenenhetschefen Susanne Bjergegaard Pettersson.

Men Fårö är långt ifrån det enda ”vattenförsöket” som är på gång. I början av september är det till exempel dags för provpumpningar på två ställen i Lojsta. Detta efter att de vattensökande flygningar som SGU, Sveriges geologiska undersökning, tidigare genomfört gett fina utslag där.

– Vi hoppas få 700 kubikmeter per dygn därifrån, så det är mycket intressant. Men vi har hela processen med att kontakta de boende i området och sådant kvar ännu, berättar Susanne Bjergegaard Pettersson.

Regionen tittar dessutom på flera platser som tidigare använts som källor. Ett exempel är Vibble, där det dock skulle behövas en ny provpumpning i så fall.

– Vi ska fortfarande ha kontakt med länsstyrelsen om det.

Dessutom utnyttjas i år åter ett gammalt tillstånd som finns för uttag från Eskelhem. Likaså från Alva, om än bara till 30 procent av den tillåtna kapaciteten.

Att Alva inte utnyttjas fullt ut har med periodvis höga halter av ammonium att göra, som kan ge nitritbildning i ledningsnätet.

– Nitrit är ett av ämnena som måste hållas på en låg nivå, annars blir vattnet otjänligt, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Även i Eskelhem finns vissa problem, men där med tidigare spår av bekämpningsmedel.

– Men det ligger inom Livsmedelsverkets gränser och dessutom blandas det ut när vattnet når verket i Tofta. Vi kollar också att vi inte har några dåliga värden ut mot kunderna.

I fallet Vibble har även det tagits ur bruk för flera år sedan på grund av att vattnet ansågs vara för dåligt. Där ska det mest ha handlat om en hög järnhalt som gav en något unken lukt och smak.

– Men i dag finns mycket bättre filter och vi ser på möjligheterna att få bra vatten där igen.

Har vattenbristen pressat er att använda källor som egentligen inte är bra?

– Nej, så är det inte alls, allt vatten vi släpper ut i systemet är godkänt. Vi gör nära ett tusen analyser per år och vi har inget vatten som är otjänligt, svarar Susanne Bjergegaard Pettersson.

Parallellt med regionens arbete hjälper också SGU till att hitta fler av framtidens vattenkällor. De gjorde nya flygningar i fjol, i tre olika områden: Stånga/Burs och söderut i en linje, från Lickershamn mot Tingstäde/Lärbro, samt mellan Åminne och Ala. Mängden material som ska analyseras är dock omfattande, så Region Gotland väntar sig inga svar förrän till årsskiftet.

Men totalt sett tycker Susanne Bjergegaard Pettersson att hon och kollegorna ligger bra till inför nästa års högsäsong.

– Vi kan ju inte lita på att det regnar jättemycket i höst eller i vinter heller, så därför lägger vi nu mycket energi på att hitta alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om