Vatten från kalkbrott kan bli dricksvatten

Grundvattnet från Nordkalks och Cementas kalkbrott kan renas för att bli dricksvatten. Idén har funnits i flera år men nu pågår förhandlingar med företagen.

Vatten från kalkbrott kan komma att renas och magasineras i nya brott för att kunna användas som dricksvatten.

Vatten från kalkbrott kan komma att renas och magasineras i nya brott för att kunna användas som dricksvatten.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

vattenbristen (GT)2016-08-09 10:35

Under vinterhalvåret använder Cementa vatten från ett kalkbrott som sedan pumpas ut i Östersjön. Det vattnet vill regionen i stället rena och magasinera för att på så sätt återanvända grundvattnet som dricksvatten ­under sommarhalvåret ­när det är som störst brist.

– Det är absolut en möjlighet men det vi kan göra är att lyfta frågan till politikerna. I nuläget finns det inte något ledigt kalkbrott att magasinera vattnet i, så det måste lösas, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, chef på vattenenheten på Region Gotland.

Nu pågår förhandlingar mellan regionen och företagen, ledda av förvaltningschefen Patric Ramberg. Per-Ole Morken, fabrikschef på Cementa i Slite, berättar att de alltid har varit positiva till förslaget.

– Idén kommer i grund och botten från oss. Vi tog kontakt med regionen första gången år 2010, sedan dess har vi bara väntat på att de ska komma till skott. Vi hjälper gärna till om de bestämmer sig för att magasinera vattnet, säger han.

Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden, är positiv till förslaget. Han hoppas att det inte tar allt för lång tid innan idén blir verklighet, men exakt när vattnet från kalkbrotten kan användas som dricksvatten kan han inte svara på.

– Jag tycker att det har tagit lite för lång tid. Men om vi nu hittar lösningar kan det nog gå ganska fort, kanske redan till vintern. Samtidigt måste det ske på rätt sätt och vattnet måste bli ordentligt renat, säger Tommy Gardell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om