På förskolan Asken i Visby har barnen och personalen under det gångna året haft ett Spara vatten-projekt.
De har bland annat genom sitt välgörenhetsprojekt "Hela asken skramlar" anordnat en julmarknad där överskottet på 9 091 kronor skänktes till organisationen Water aid.
För att öka förståelsen för hur regnvatten blir grundvatten har barnen också fått bygga ett litet reningsverk som blivit till en utställning på förskolan. Förskolan har dessutom spelat in ett antal filmer som kommer användas i regionens Spara vatten-kampanj.
Under tisdagsförmiddagen uppmärksammades förskolans vattenarbete av Region Gotland med en frukt- och glasstund.
Regionens VA-chef Susanne B Pettersson och teknikförvaltningens informatör Peter Daun tog också tillfället i akt att redogöra för den rådande vattensituationen på ön.
– Jag tycker att det är ett normalt år, om man ser till den senaste 20-årsperioden. Läget ser bättre ut än i fjol, säger Susanne B Pettersson.
Det finns dock områden på ön där man med säkerhet kommer behöva införa bevattningsförbud även i år. Områden som nämndes var bland annat Fårö, Valleviken, Hellvi, Hangvar, Kappelshamn, Ihre, Lickershamn och även nere på södra Gotland kring Burs.
– Det regnade väldigt mycket i höstas, men allt blir ju inte grundvatten. Mycket av det vattnet rinner av ön.
– Det har regnat mycket och många har därför intrycket av att det finns gott om vatten, men det är fortfarande en problematisk situation. Enligt mätningar behöver Gotland fortfarande en hel extra årsnederbörd, cirka 600 millimeter, för att komma upp i normala nivåer i alla vattenmagasin på ön, säger Peter Daun.
Bevattningsförbudet kommer inte träda i kraft lika tidigt som i fjol.
– Normalt brukar detta ske under juni, och det är vad vi i dagsläget tror blir fallet i år också, säger Susanne B Pettersson.
Regionen kommer gå ut med en förvarning minst två veckor innan ett bevattningsförbud träder i kraft.
Peter Daun och Susanne B Pettersson är eniga om att gotlänningarna har en ökad medvetenhet om situationen.
– Det finns en stor förståelse och vi känner att alla drar sitt strå till stacken. Vi måste tänka att det ska vara hållbart över en längre tid och för det krävs det en hög medvetenhet året runt, även när det inte är bevattningsförbud, säger Susanne B Pettersson.
– Det har skett en attitydförändring, och vi är på väg att få en beteendeförändring. Och det är en beteendeförändring vi vill åt, säger Peter Daun.