EXTRA: Regionen tvingas stänga vattenkälla

Vattnet från råvattentäkten i Alva stängdes av helt av teknikförvaltningen under tisdagen. Detta efter att man upptäckt förhöjda nitrithalter i vattnet.

Foto: Arkiv: Tobias Wallström

VATTENBRISTEN2016-06-22 14:43

Vattenbristsituationen har gjort att regionen tvingats ta vatten från Alvatäkten, som vanligtvis inte används. Efter upptäckten av förhöja nitrithalter i vattnet har man nu tvingats stänga täkten.

Det är ammonium i ledningsnätet som har ombildas till nitrit när det kommit fram till kunden. Region Gotland har länge varit medveten om Alvatäktens problem och tittat på olika tekniska lösningar.

– Vi har alla våra trådar ute för olika lösningar, säger Jonas Aaw, avdelningschef på regionens vatten- och avloppsledning.

Vattnet från Alva, som är flera borrade brunnar, levereras via regionens ledningsnät till södra Gotland från Hemse och nedåt. Vattnet från Alvatäkten är 30-75 procent av allt vatten som förbrukas i detta område.

– Just nu innebär det att vi tar vatten från andra ställen, det klarar vi bara av i ett par veckor. Självklart skapar den uppkomna situationen stora problem, säger Jonas Aaw.

Varnar småbarnsföräldrar

Nu varnar regionen småbarnsföräldrar. Halterna är under Livsmedelsverket gränsvärden, men nitrit är allvarligt. Små barn är speciellt känsliga för nitrit eftersom de har lättare att drabbas av tillståndet methemoglobinemi, som kan ge för syrebrist.

Bröstmjölksersättning som är blandad med nitrat- eller nitrithaltigt vatten kan därför vara en orsak till att spädbarn drabbas av syrebristsymptom.

– Om vi inte kan rena bort problemet kommer småbarnsföräldrar få hämta vatten på annat ställe, säger Jonas Aaw.

Alvavattnet måste renas innan det kopplas ut på ledningsnätet igen. För att få det bästa stödet har den uppkomna situationen blivit ett larm inom funktionen VAKA – som är en nationell vattenkatastrofgrupp inom Livsmedelsverket. Region Gotland har även kontakt med toxikologer vid Livsmedelsverket.

– Inom gruppen VAKA finns de bästa experterna i landet, säger Jonas Aaw.

På kort sikt ska man försöka lösa situationen med en membranrening.

– Vi gör det här för att försöka skapa lite tid för att få fram en teknisk lösning för att överleva den här sommaren.

Kommer det här att skynda på trycksänkningen i det allmänna vattennätet?

– Lite kommer det nog påverka påskyndandet, säger Jonas Aaw.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om