Fortsatt vattenbrist – bevattningsförbudet utökas

Bevattningsförbud införs över nästan hela Gotland. Anledningen är att grundvattennivåerna fortsätter att sjunka.

Den 1 juni utökas bevattningsförbudet till att gälla i stort sett hela Gotland.

Den 1 juni utökas bevattningsförbudet till att gälla i stort sett hela Gotland.

Foto: Sanna Eriksson

VATTENBRISTEN2016-05-11 15:27

Vattenbristen på Gotland är fortsatt allvarlig, och därför har nu teknikförvaltningen beslutat att utöka bevattningsförbudet till i stort sett hela ön med start den 1 juni. Undantagna från förbudet är abonnenter i Fårösund/Bunge, Etelhem, Roma/Björke samt Dalhem/Halla. Boende där är självförsörjande via egna vattenledningssystem.

– Grundvattennivåerna på ön fortsätter att sjunka. Dessutom är vattennivån i vår viktigaste ytvattentäkt, Tingstäde träsk, rekordlåg för den här tiden på åren, säger Susanne Pettersson, enhetschef på teknikförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Syftet med det utökade bevattningsförbudet är att undvika att komma i en akut vattenbristsituation i sommar.

Under april kom endast 35 millimeter regn på Gotland. Enligt SMHI hade det behövts 100 millimeter. Enligt SGU, Sveriges geologiska undersökningar, är grundvattennivåerna i både de stora och de små vattenmagasinerna rekordlåga för tillfället.

– Så läget är fortfarande allvarligt och därför måste vi ta dessa beslut om bevattningsförbud, säger Susanne Pettersson.

Bevattningsförbudet gäller bevattning med spridare eller slang, biltvätt med slang samt uppfyllning av pool eller bassäng med kommunalt vatten. Vill man fylla sina pool med kommunalt vatten får detta endast göras om vattnet hämtas med tankbil från Fårösunds vattenverk eller annan anvisad plats.

I pressmeddelandet är teknikförvaltningen tydliga med att den tuffa situationen gör att regionen i år kommer att vara mycket restriktiva när det gäller att ge dispenser från förbudet.

LÄS ÄVEN: Kan tvingas till extrema åtgärder

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om