Nordkalks brott kan bli räddning för vattenfrågan

Genom en avsiktsförklaring med Nordkalk vill regionen säkra vattenförsörjningen på norra Gotland. Allt hänger dock på om bolaget får brytningstillstånd i Klinthagen eller inte. "Vi har svårt att försörja de norra delarna av ön i dagsläget", säger Tommy Gardell.

Foto: Montage

VATTENBRISTEN2018-02-21 14:40

Vattenbristen är fortsatt allvarlig på Gotland, och ett av de områden som är värst drabbat är norra Gotland. Med anledning av det har Region Gotland nu tecknat en avsiktsförklaring med Nordkalk med innebörden att regionen får ta vatten ur bolagets brott i Klinthagen. Det är dock ännu långt ifrån säkert att avsiktsförklaringen kommer att komma till användning.

– Ja, det här hänger ju såklart på att Nordkalk får brytningstillstånd, och att de i samband med det även får en vattendom för brottet. Blir så fallet är vi dock helt överens, säger tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S).

Enligt Gardell skulle regionen kunna få tillgång till uppemot 300 000 kubikmeter vatten per år ifall Nordkalk får brytningstillstånd i Klinthagen.

– Det skulle i stort sett kunna försörja hela norra Gotland med vatten, och det är ett område som vi har svårt att försörja i dagsläget.

Tommy Gardell säger att det skulle betyda mycket om man fick tillgång till det vatten som Nordkalk använder vid kalkbrytningen, men att man inte lägger sig i beslutsprocessen.

– Nej, den långsiktiga vattentillgången måste såklart komma i första hand, men med det här säger vi bara att vi är intresserade av vattnet om de får tillstånd.

Regionen jobbar även på att få till en liknande lösning med Cementa.

Om ni inte får tillgång till vatten från kalkbrotten, hur planernar ni då att lösa vattenförsörjningen på norra Gotland?

– Då blir ju planerna på ett avsaltningsverk i Visby återigen aktuella. De har vi ju pausat nu, för att se över alla alternativ, men blir det så att vi inte hittar någon annan lösning får vi kanske återuppta de planerna igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!