Regionen bjuder bort dricksvattnet - trots bristen

Trots vattenbristen uppmanar regionen Almedalsbesökarna att dricka "riktigt gott Gotlandsvatten". Nu tas skylten ner efter reaktioner.

Vattenkrisen. Även Aftonbladet har en kran som erbjuder "färskt kranvatten från Visby".

Vattenkrisen. Även Aftonbladet har en kran som erbjuder "färskt kranvatten från Visby".

Foto: Malin Stenström

VATTENBRISTEN2016-07-04 11:27

Bevattningsförbud råder över hela ön och trycket i kranarna sänks den 11 juli. Trots detta väljer Region Gotland att bjuda bort öns dricksvatten till Almedalsbesökarna.

Vid Hamnplan har regionen en vattenstation med tre kranar dricksvatten, för besökare. "Här kan du gratis släcka din törst eller tvätta dig med riktigt gott gotlandsvatten!", står det på skylten.

– Det vi har gjort är att vi har sänkt trycket i de brunnarna där vi har vatten som går till de kranarna. Vi har haft en sådan vattenstation där i ett antal år nu, säger teknikförvaltningens chef Patric Ramberg.

Förra veckan blev det klart att vattentrycket i det regionala ledningsnätet inte kommer att sänkas förrän efter Almedalsveckan.

– Efter regnet fick vi ett ordentligt tillskott i Tingstäde träsk, det gav oss några veckor till, därför kunde vi skjuta fram det.

LÄS MER: Då sänker regionen vattentrycket

I ett pressmeddelande från teknikförvaltningen säger man att dricksvattenläget på Gotland fortfarande är allvarligt.

Det väntas komma över 30 000 besökare under veckan. Att ni då bjuder bort dricksvatten måste väl påverka?

– Det är inga jättemängder som vi har där, men vi vet att det påverkar, det är vi fullt medvetna om. Men har man 30 000 besökare så kommer de ju att dricka vatten. Antingen gör de det där eller någon annanstans, då är det bättre där eftersom man där inte kan hälla ut något i onödan.

I måndagens GA uppmanade regionens VA-chef Jonas Aaw almedalsbesökarna att spara på vattnet.

– Almedalsbesökarna ska tänka på att använda så lite vatten som möjligt. De är ovanpå oss som bor här och våra gäster. Vi är kvar här när de åker, säger han till GA.

Ni gick på måndagen ut med en uppmaning till besökarna att använda så lite vatten som möjligt. Vad signalarar den här skylten till gotlänningar som försöker spara vatten?

– Jag hoppas att det signalerar att alla är välkomna till Gotland. Det är en möjlighet att kommunicera att vi har vattenbrist och ändå hälsar alla välkomna att dricka av det, men att man dricker med återhållsamhet, säger Patric Ramberg.

Men på skylten står inget om återhållsamhet?

– Det skulle man ha informerat om på samma skylt, det ska framgå för alla. Jag har inte sett den, så jag vet inte varför det inte står något om det. Men jag tar med mig det, vi ska titta på det.

Även Aftonbladet har satt upp en kran utanför sitt tält med skylten "Varsågod! Färskt kranvatten från Visby".

– Vi kan inte gå ut och förbjuda folk från att skriva vad de nu gör, om Aftonbladet skriver något om det Gotländska vattnet kan vi inte ta ansvar för, säger Patric Ramberg.

"Flera har reagerat"

Under måndagsförmiddagen togs skylten ner på grund av att regionen fått in flera reaktioner. Kranarna kommer dock att stå kvar under resten av veckan.

– Vi sätter upp en ny skylt med uppmaningar att vara sparsamma med vattnet nu. Den nya är på väg från tryckeriet och kommer att vara på plats under dagen. Nyss var det ett par som kom fram för att ta kort och göra tummen ner och det är flera som har reagerat på skylten, berättar Magnus Köhler, som jobbar med ledningsnätet.

När det gäller den vattenkran som Aftonbladet har utanför sitt tält säger Magnus Köhler att de blivit uppmärksammade på den allvarliga vattensituation som råder på Gotland.

– Aftonbladet har hårda restriktioner vid sin pump och har lovat att vara sparsamma med vattenkonsumtionen. Dagens Samhälle ville också ha vatten borta hos sig, men det skulle krävas 40 meter svart slang från närmaste vattenpost – och det vattnet skulle bli varmt innan det nådde kranen. Så där sa vi nej. Vi gör allt för att vattnet ska sparas så gott det går, säger Magnus Köhler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om