På Region Gotlands hemsida går det att läsa att om man ska fylla sin pool eller badtunna ska man inte ta från varken det kommunala vattennätet eller från egen brunn. Extra viktigt blir det när grundvattennivåerna är låga. Då riskerar vattnet helt enkelt att ta slut om vi nyttjar för mycket i onödan. Trots det syns fyllda pooler både på hotell och hos privatpersoner. Hur går det till? Struntar folk i bevattningsförbudet?
Robert Karlsson är transportledare och chaufför på Ljugarns schakt och transport och han menar att de får fler och fler uppdrag att köra vatten.
– Det har verkligen ökat, det har blivit en stor skillnad, säger han.
De får uppdrag både från företag och privatpersoner och det kan enligt Robert Karlsson röra sig om pooler i alla storlekar, från riktigt små på 1 kubikmeter till de större poolerna på 60 - 70 kubikmeter. Och folk efterfrågar både saltvatten från havet och sötvatten som tas ur åkeriets egna godkända brott. Han vill gärna dementera påståendet att de flesta "fulfyller" sina pooler med dricksvatten från vattennätet.
– Nej, jag tycker folk idag är väldigt duktiga på det där, även på landsbygden där man kanske har mindre pooler på 1-3 kubik vill man inte riskera sitt eget vatten utan ringer till oss, säger Robert Karlsson.
Men även om man fyller upp sin pool i början av säsongen med rätt vatten, krävs påfyllnad under säsongen då vatten avdunstar, skvätts ut och framför allt behövs i reningsprocessen. Lars-Olof Andersson på FBI på Gotland sköter servicen på en stor del av de offentliga poolerna på ön.
– Då det försvinner mest är vid backspolning, när man rengör filtren. Det beror på hur stor bassäng man har och hur många badande den är byggd för. Allt ifrån ett par kubik till upp emot 7 kubik per filter i de stora poolerna, säger han.
– Du måste alltid tillsätta färskt vatten. Normen säger att du ska tillsätta 30 liter vatten per badande i timmen, men det kommer vi inte alltid upp i.
Hur detta färskvatten fylls, om det är från återkommande leveranser med tankbil eller från dricksvattnet är nog olika. Men även Lars-Olof menar att gotlänningarna har blivit bra på att spara vatten, även om det såklart går åt vatten till poolerna.
– Det har hänt väldigt mycket inom det här, i synnerhet här på Gotland då vi behöver spara vatten. Överlag så ser jag att alla är väldigt duktiga på att spara vatten, vi har inga avblödningar längre och man ser till att det vatten som kan går tillbaka till systemet, säger Lars-Olof Hansson.