Ska få föräldrar smarta som femteklassare

När öns grundvatten sinar hoppas regionen på kunskapstörstande barn. Två personer från teknikförvaltningen åker just nu runt i skolorna för att via barnen lära deras föräldrar att spara på vatten.

Snålar. Miranda Milton och Sadaf Yuosefi släcker törsten utan onödigt svinn.

Snålar. Miranda Milton och Sadaf Yuosefi släcker törsten utan onödigt svinn.

Foto: Henrik Radhe

VATTENBRISTEN2017-05-13 10:45

Sedan den 15 april råder bevattningsförbud på ön. Region Gotland räknar med att årets vattenbrist kommer att hålla i sig länge. Just nu pågår en kampanj där två personer från teknikförvaltningen åker runt hos öns femteklassare och lär dem att hushålla på de dyrbara dropparna.

– De här barnen kommer att bli vuxna och då är det bra om de har "spara vattentänket" i ryggraden, säger Jessica, som tillsammans med sin kollega Johan i torsdags gästade Klinteskolan.

Alla skolor på Gotland har fått erbjudandet och hittills har åtta klasser fått en timmes duvning var i konsten att spara vatten. Förhoppningen är att barnen ska föregå med gott exempel och lära sina föräldrar att inte slösa.

I klassrummet får eleverna lära sig att alla sätt att spara är bra, även om de var och ett inte är så stora. Femteklassarna i Klinte är vetgiriga, och redan ganska bra på att spara. Noel Toftén gillar att köra cross, den kan han tvätta med hjälp av regnvatten ur en tank.

– Jag försöker duscha kortare tid och när man vattnar blommorna kan man ta vatten ur en tunna vid stupröret, säger Miranda Milton.

Att klassen nyligen vann "Vi i 5:an" är inte så konstigt, de har full koll på att det nya avsaltningsverket ska byggas i Kvarnåkershamn och att vattens kemiska beteckning är H2O. Men att gamla toaletter gör av med närmare 15 liter vatten, mot snålspolande som bara gör av med tre, förvånar dem. Liksom knepet att en tegelsten i tanken enkelt hjälper till att spara vatten. Fler tips får de av korta filmer som regionen tagit fram.

När de får gissa hur många liter vatten gotlänningarna tillsammans förbrukar blir förvåningen stor – tolv vattenfyllda Globen.

– Det skulle ta 40 år att fylla Globen en gång med en vanlig vattenkran, säger Johan, innan det är dags att visa ännu en tipsfilm.

Regionen har tagit fram en särskild vattenlåda, fylld av olika experiment som femteklassarna kan göra när lektionen är över. Sedan är förhoppningen att de ska föra sina kunskaper vidare.

Jessica delar ut små timglas till eleverna, att ta hem och sätta fast med en sugkopp på väggen i duschen. Fyra minuter, det är så lång tid en vanlig duschning bör ta.

– Ni ska bli våra experter. Vi tror att ni är världsbäst på att lära era föräldrar att spara på vatten, säger hon.

Fakta:

600 000 kubikmeter vatten ryms i Globen,

12 gånger så mycket förbrukas totalt på Gotland varje år.

Gamla toaletter blir snålspolande,

med hjälp av en tegelsten i vattentanken.

100 kvadratmeter tak ger 1 000 liter vatten i tunnor under stuprören,

om det regnar bara 10 millimeter.

Täckodling gör att avdunstningen från jorden minskas.

Vattna på kvällen eller morgonen, så stannar vattnet kvar.

Använd diskpropp och diska inte under rinnande vatten.

Spara kallvattnet, innan varmvattnet kommer fram i duschen, i en hink.

Tappa upp vatten att dricka i en kanna i kylen,

så slipper du vänta på att det blir kallt i kranen.

Stäng av kranen medan du borstar tänderna eller tvålar in dig i duschen.

Källa: gotland.se/sparavatten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!