Största användaren stryper vattenkranen

I år investerar Arla 30 miljoner kronor i mejeriet i Visby. Fokus är bland annat att spara på vatten, men Arla kommer fortfarande att vara öns största kund hos Region Gotland.

Hygien. Camilla Wahlström och Magnus Dahlblom slösar inte på vatten i onödan, men handhygienen är viktig och då används inte återvunnet vatten.

Hygien. Camilla Wahlström och Magnus Dahlblom slösar inte på vatten i onödan, men handhygienen är viktig och då används inte återvunnet vatten.

Foto: Henrik Radhe

Vattenbristen2017-08-29 08:01

Ungefär tio gånger om dagen tvättar mejeriets anställda sina händer. Av hygienskäl kommer vattnet i kranen direkt från regionens inkommande ledning. Men under de senaste åren har Arla genomfört åtgärder för att kraftigt minska behovet av att köpa vatten. Hälften av det vatten som används till disk är i dag återvunnet vatten från processen.

– Vatten används inte bara en gång här. Det kan användas två till tre gånger innan det släpps ut, säger Magnus Dahlblom, platschef på mejeriet sedan april i fjol.

Trots åtgärder och nya tekniska lösningar köper mejeriet vatten för omkring fem miljoner kronor om året. Men vattenbristen på ön de senaste somrarna har fått Arla att tänka till.

För fem år sedan köptes 220 000 kubikmeter vatten per år. Genom åtgärder har årsförbrukningen nu sjunkit till 165 000 kubik.

– Vi har minskat vår vattenkonsumtion med 25 procent och målet är att minska med ytterligare tre till fyra procent per år, säger Magnus Dahlblom.

Mjölken från öns lantbrukare blir till största del torrmjölk. 90 procent består av vatten, vilket tidigare släpptes rakt ut i avloppet. Nu används en betydande del av det vattnet i processen.

– Förut tog vi vatten rakt in och släppte ut det igen, men nu använder vi 20 kubikmeter återanvänt vatten per dygn för kylning av våra två luftkompressorer, säger processtekniker Marcus Hederstedt, som ett exempel på vattenbesparande åtgärder.

För Arla är tillgången på vatten viktig och platschefen Magnus Dahlblom är tacksam över gotlänningarnas vilja att spara.

Om den inkommande huvudledningen skulle sina skulle det snabbt få enorma konsekvenser, inte bara för mejeriet utan också för öns mjölkbönder.

– Efter ett dygn skulle vi inte kunna ta emot mjölk och då skulle bönderna få lägga mjölken i gödselbrunnen – det vore katastrof, säger Magnus Dahlblom.

När han flyttade från Småland till Gotland var han van att kunna slösa på vatten.

– Regionens kampanjer har haft effekt. Nu tänker jag på att stänga av och hur länge jag duschar, säger Magnus Dahlblom.

Patric Ramberg, teknisk direktör på regionen, är nöjd med Arlas och de andra storkonsumenternas besparingsåtgärder. Diskussioner förs kontinuerligt för att se över möjligheterna att minska på vattenförbrukningen.

– Alla arbetar på sitt sätt och Arla har gjort ett jättebra jobb, säger han.

Fakta:

Arla är, tillsammans med Cementa, Foodmark, slakteriet och Gotlandshem, Region Gotlands 5 största vattenkunder.

Mejeriet står i dag för 7 procent av Visbys totala vattenförbrukning.

Arla i Visby har 55 anställda och körs dygnet runt i treskift.

Öns lantbrukare levererar 140 miljoner kilo mjölk per år.

12 procent av mjölken blir konsumentmjölk till butik och 88 procent mjölkpulver.

Mejeriet har kapacitet att ta emot mer mjölk än vad öns lantbrukare levererar.

Från och med i mars kommer de lastbilar som kör grädde från ön till fastlandet att istället för att gå tomma tillbaka ta med sig kärnmjölk till en ny produktion.

Mejeriet kommer årligen att producera 12 500 ton skummjölkspulver och 2 000 ton kärnmjölkspulver.

Källa: Arla och Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om