Ungefär tio gånger om dagen tvättar mejeriets anställda sina händer. Av hygienskäl kommer vattnet i kranen direkt från regionens inkommande ledning. Men under de senaste åren har Arla genomfört åtgärder för att kraftigt minska behovet av att köpa vatten. Hälften av det vatten som används till disk är i dag återvunnet vatten från processen.
– Vatten används inte bara en gång här. Det kan användas två till tre gånger innan det släpps ut, säger Magnus Dahlblom, platschef på mejeriet sedan april i fjol.
Trots åtgärder och nya tekniska lösningar köper mejeriet vatten för omkring fem miljoner kronor om året. Men vattenbristen på ön de senaste somrarna har fått Arla att tänka till.
För fem år sedan köptes 220 000 kubikmeter vatten per år. Genom åtgärder har årsförbrukningen nu sjunkit till 165 000 kubik.
– Vi har minskat vår vattenkonsumtion med 25 procent och målet är att minska med ytterligare tre till fyra procent per år, säger Magnus Dahlblom.
Mjölken från öns lantbrukare blir till största del torrmjölk. 90 procent består av vatten, vilket tidigare släpptes rakt ut i avloppet. Nu används en betydande del av det vattnet i processen.
– Förut tog vi vatten rakt in och släppte ut det igen, men nu använder vi 20 kubikmeter återanvänt vatten per dygn för kylning av våra två luftkompressorer, säger processtekniker Marcus Hederstedt, som ett exempel på vattenbesparande åtgärder.
För Arla är tillgången på vatten viktig och platschefen Magnus Dahlblom är tacksam över gotlänningarnas vilja att spara.
Om den inkommande huvudledningen skulle sina skulle det snabbt få enorma konsekvenser, inte bara för mejeriet utan också för öns mjölkbönder.
– Efter ett dygn skulle vi inte kunna ta emot mjölk och då skulle bönderna få lägga mjölken i gödselbrunnen – det vore katastrof, säger Magnus Dahlblom.
När han flyttade från Småland till Gotland var han van att kunna slösa på vatten.
– Regionens kampanjer har haft effekt. Nu tänker jag på att stänga av och hur länge jag duschar, säger Magnus Dahlblom.
Patric Ramberg, teknisk direktör på regionen, är nöjd med Arlas och de andra storkonsumenternas besparingsåtgärder. Diskussioner förs kontinuerligt för att se över möjligheterna att minska på vattenförbrukningen.
– Alla arbetar på sitt sätt och Arla har gjort ett jättebra jobb, säger han.