Efter en lång tids torka kunde gotlänningarna i höstas glädjas åt att vattennivåerna åter var normala, och till och med över det normala i Tingstäde träsk. Men glädjen var kortvarig och i förra veckan beslutade Region Gotland att införa nytt bevattningsförbud från och med den 9 juni på Fårö, i Åminne, Hellvi, Valleviken, Kappelshamn, Hangvar, Ihre, Lickershamn, Stenkyrka och Burs.
– Det är områden med mycket säsongsförbrukning. Där är det generellt dåligt med vatten, men det funkar under vinterhalvåret. När sommargästerna kommer blir det mer känsligt, förklarar Roland Hoas, som är arbetsledare för vatten norr.
Södra Gotland har också många sommargäster. Varför får inte de bevattningsförbud?
– Där har de ett mer sammanhängande ledningsnät. På norra Gotland har vi "öar" av distributionsområden, som alltså inte hänger ihop med varann, förklarar Roland Hoas.
Det kan dock bli bevattningsförbud även på södra Gotland.
– Blir det riktigt illa kan det även bli i Visby. Men i dag är vattennivåerna fortfarande normala, säger Roland Hoas.
Under de varma veckorna försvinner ungefär fyra, och ibland fem, centimeter vatten från Tingstäde träsk. Fyra centimeter motsvarar 160 000 kubik vatten, och av den mängden förbrukar gotlänningarna en normal vecka 63 000 kubik. Resten dunstar alltså, eller rinner ut i Ihreån. Om värmen fortsätter kommer därmed en hel del vatten att dunsta från träsket. Roland Hoas uppmanar därför gotlänningarna att vara sparsamma med vattnet, även där det inte råder bevattningsförbud.
– Tänk ekonomiskt, både ur miljösynpunkt och för din plånboks skull. Jag ser många som vattnar hemma i trädgårdarna. Måste man absolut göra det så gör det på kvällen, när solen inte absorberar vattnet.