Fiskar tar kornas plats i ladugården

Kan en lösning för hotade lantbruk vara fiskodling? Det låter kanske främmande, men på fastlandet finns redan lyckade exempel.

Länsstyrelsens Andreas Pettersson.

Länsstyrelsens Andreas Pettersson.

Foto: Simon Bendelin

VATTENBRUK (GT)2017-10-27 10:00

Anders Kiessling, professor inom marin odling, använder termen ”akvakultur” hellre än det vanligare ordet ”vattenbruk”.

– Det är nämligen inte att bruka vatten, utan att odla i vatten. Och då ingår sådant som lax eller kräftor, men även alger, berättar han.

Enligt honom är en utökning av världens marina odling ofrånkomlig, om vi ska möta framtidens matbehov.

– Dels är det effektivt när vi inte kan ta mer bördig mark i anspråk, så länge vi löser foderfrågan. Dessutom är fetter från sjömat nödvändiga för människan. Andra produkter hävdar ibland att de innehåller omega-3 och de gör de säkert, men denna kan inte tas upp på samma sätt av kroppen.

Det finns dessutom en klassaspekt på fenomenet.

– Odlad fisk ger möjlighet till bra kvalitet utan att priset blir jättehögt, säger Anders Kiessling.

Han var en av talarna på gårdagens temadag om hållbart vattenbruk, som arrangerades av länsstyrelsen.

Inbjudna var även grundarna till företaget Gårdsfisk. De har tagit över en gammal gård utanför Kristianstad och byggt om den för fiskodling.

På kort tid har företaget vuxit, 18 odlingsbassänger finns nu i ladugården och 25-30 ton produceras per år, av sorter som clarias och niltilapia – av bolaget kallad rödstrimma.

Och försöket går med vinst.

– Det är inte bara att producera fisken, det gäller att sälja den också. Vi lägger ut recept på vår hemsida och presenterar oss i butikerna. Sedan är det viktigt med produktutveckling, vi har till exempel börjat med kryddade filéer och ett rökt alternativ till julbordet, berättar Johan Ljungquist på Gårdsfisk.

Ett projekt inom länsstyrelsen har fått en halv miljon kronor i Hållbara Gotland-pengar för att undersöka möjligheterna till akvakultur på Gotland.

Projektledare är Andreas Pettersson på miljö- och vattenenheten.

– Jag tror på det här som ett hållbart sätt att producera livsmedel. Intresset är också stort på Gotland, men det är ju inte bara att sätta igång. Fiskodling kräver mycket kunskap, säger han.

Det kanske behövs en kurs på ön?

– Ja, det spånar vi redan på tillsammans med Blått Centrum, berättar Andreas Pettersson.

Blått Centrum var också på plats i går, genom projektledaren Gunilla Rosenquist. Även hon ser stor potential i marin odling på Gotland.

– Ja, vi har ju många duktiga entreprenörer på lantbrukssidan. Och vi vet att restauranger och butiker redan är intresserade. Det är lång väg att gå, men vi kanske kan samarbeta med till exempel Gårdsfisk, så slipper vi uppfinna hjulet på nytt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!