Han pekar ut tre områden där det, under somrarna, helt enkelt inte finns något vatten: Sudret, Östergarnslandet och Fårö.
– För att trygga vattenförsörjningen måste vi avsalta, säger Tommy Gardell.
På senare tid har det höjts en del röster om att Region Gotland, i stället för att satsa på avsaltning, ska återskapa de naturliga våtmarkerna och på så sätt minska avrinningen av vatten från ön till Östersjön. Tommy Gardell menar att de ska satsa på det också, men att det är ett projekt som tar lång tid.
– Återställning av våtmarker det är en plan på 20 till 25 år framåt, säger han och tillägger att han tycker att motståndarna till avsaltning lever i något av en drömvärld.
– Problemen är akuta just nu, säger han.
Planen är att avsaltningsverket i Herrvik ska tas i drift till sommaren 2015. Egentligen skulle verket redan ha varit igång, men det har fått skjutas på framtiden flera gånger, eftersom de har fått göra om planerna.
– Det var tänkt som ett mindre verk men det är sådant tryck på vatten att vi får förfrågningar från områden som vill ansluta sig hela tiden, förklarar Tommy Gardell.
Jonas Aaw, som är chef på Tekniska förvaltningens vattenavdelning, säger att verket kommer att byggas för att i framtiden kunna försörja fler hushåll med vatten, än vad som är tänkt från början. Det som kommer behöva kompletteras, om mer vatten ska avsaltas, är det reningsmembran som används.
– Det har varit ett jätteproblem för man vet inte hur många oms egentligen vill vara med, förklarar Jonas Aaw.
En del av kritiken mot avsaltningstekniken har bestått i att Östersjöns vatten innehåller en hel del gifter och att avsaltat vatten saknar livsviktiga mineraler, som vi annars får i oss när vi dricker vatten. Den kritiken slår Jonas Aaw ifrån sig.
– När det gäller dricksvatten så har Livsmedelsverket bestämt nivåerna, förklarar han.
Det finns tre olika aspekter som Livsmedelsverket tittar på och har satt upp gränsvärden för, när det gäller dricksvatten. Dels tittar man på de rent hälsomässiga aspekterna – gifter och mineraler, det estetiska – hur vattnet luktar och ser ut och det tekniska – om vattnet påverkar ledningar och annat material det kommer i kontakt med.