Allt fler hushåll tvingas dela på det sinande gotländska grundvattnet. Hos regionens ingenjörer fanns en förhoppning om att tekniska nämnden i februari skulle gå vidare efter avsaltningsanläggningen i Herrvik. Först med Kvarnåkershamn och sedan med Visby. Men ärendet bollades tillbaka från politikerna till tjänstemännen. Samtidigt som ön står mitt i en vattenkris har flera tjänstemän på VA-avdelningen valt att sluta.
– Med den omfattning de förväntar sig tror jag det kan ta flera år att utreda. Jag måste till något ställe där besluten går fortare, säger Rikard Widén, VA-utvecklare på regionen.
Tillsammans med enhetschefen Jonas Aaw och ytterligare två kollegor går Rikard Widén till nya jobb på Ångpanneföreningen. Där ska han arbeta med samma sak, att säkra vattentillgången – men för andra kommuner istället.
Att vattenfrågan på Gotland har dragits i långbänk skapar oerhörd frustration bland de ansvariga tjänstemännen.
– Vi har tagit för lång tid på oss, redan för fem år sedan borde vi ha löst det här, säger Rikard Widén.
Att ersätta den kompetens som nu försvinner inom VA-området, tror Rikard Widén, blir en tuff uppgift. Han menar att teknikförvaltningen snarast behöver omorganiseras.
– Det är upp till förvaltningsledningen att få till en effektivare organisation som jobbar direkt med problemlösning. Ska vi få något gjort måste vi arbeta på ett annat sätt, konstaterar han.
Efter 13 år som anställd hos regionen har Rikard Widén trivts bra men nu slutar han till midsommar, lagom till sommarens vattenbrist.
– Det kommer alltid att finnas vatten i kranarna, men det kommer att komma fler restriktioner varje år och vi kommer inte att kunna ha den livsstil som vi har i dag, varnar han.
Oron för vattnet och kompetensen inom Region Gotland delar han med Niklas Callenmark, facklig representant för de ingenjörer som slutar.
– I min värld har vi ett organisatoriskt problem, säger han.
När verksamheter flyttats mellan olika förvaltningar, menar Niklas Callenmark, har beslutsgången blivit oklar.
– Det har bevisligen inte blivit så bra när många hoppar av, säger han.
På teknikförvaltningen finns nu, enligt Niklas Callenmark, en stor oro för framtiden.
– De som inte har sökt sig bort har dragit öronen åt sig för vad som ska hända med dem. Vi är på väg in i ett arbetsmiljöproblem. Jag har begärt att få träffa förvaltningsledningen, men det har inte hänt något på en vecka, säger han.
Patric Ramberg, chef för 300 anställda på teknikförvaltningen, håller inte med om kritiken, men konstaterar ett missnöje:
– Det har funnits en kontrovers kring hur VA har organiserats. Alla har haft åsikter och väldigt många har velat ha det som förr i tiden. Men man har redan glömt alla de problem vi hade i den förra organisationen, säger han.
Patric Ramberg menar att avhoppen på VA-sidan blir ett avbräck, men att arbetet kommer att fortsätta framåt.
– Vi har många som har gått här sedan Jesus hade kortbyxor. Helt plötsligt öppnar en ny arbetsgivare med arbetsuppgifter man vill ha, säger han om Ångpanneföreningens värvning.
Patric Ramberg tänker nu genomföra en del förändringar, vilka vill han inte säga innan de anställda har fått informationen.
– Det är inget dramatiskt, men förändringar som ytterligare syftar till att tydliggöra arbetsfördelningen, säger han.