Under dagarna med högst tryck i Almedalen förra året konsumerades mellan 700 och 1 000 kubik mer vatten än under ett vanligt medeldygn i juli – och sammanlagt användes cirka 11 000 kubik dricksvatten per dygn under tisdagen, onsdagen och torsdagen i Visby. I år har både regionen och flera näringslivsidkare på ön varit noga med att trycka upp skyltar med uppmaningar och tips om att Almedalsveckans besökare måste vara sparsamma med vattnet – och ansträngningen verkar ha gett resultat.
– Det verkar ha gått jättebra i år får jag faktiskt säga. Vi har inte hunnit analysera siffrorna närmare än, men vi kan se att årets vattenförbrukning är betydligt lägre än 2015 redan nu. Alla dagar visar på lägre siffror, med 15 procent under tisdagen, hela 21 procent under onsdagen och 20 procent under torsdagen, säger Susanne Pettersson, enhetschef för regionens vattenenhet.
Susanne Pettersson menar att de positiva siffrorna dels beror på den utökade informationen som tryckts upp och dels på att gotlänningarna själva är väldigt duktiga på att både informera och hushålla med resurserna.
– Jag har varit runt nere på Almedalsveckan och pratat om vattensituationen i olika seminarium och där har jag mött flera fastlänningar som inte alls hade koll på hur kritiskt läget är här. Men de berättade att de hade förstått allvaret i situationen när det informerades om vattenbristen överallt – från båten och flyget till hotellet och restaurangen, säger hon.