Som följd av den rekordlåga vattennivån infördes förbud mot att vattna i nästan alla socknar på ön från den 1 juni, och den här gången beslutade regionen att inte ge några dispenser. Flera verksamheter på ön påverkas av detta. Växthuset Linds i Visby är ett av de företag som drabbas hårdast, vd:n och Alexander Holsner ifrågasätter hur effektiv regionens lösning är.
– Det här är ett skämt. Vi gör av med fem kubik om dagen och har noll spill. Men vi tvingas köpa in vårt vatten av en lokal bonde som förser oss med vatten från sin privata brunn, istället för att använda det kommunala. Men det är ju fortfarande samma källa vi tar av! Det innebär bara jättemycket mer jobb, högre kostnader och ökade utsläpp från lastbilarna som måste frakta hit det. Det här är miljömässigt vansinne, säger han.
Läs mer: Bevattningsförbud har redan gett resultat
Bevattningsförbudet gäller bevattning med spridare eller slang, biltvätt med slang samt uppfyllning av pool. Syftet med det utökade förbudet är att undvika en akut vattenbristsituation i sommar. Men Alexander Holsner menar att detta inte kommer att fungera på sikt.
– Många av öns näringsidkare gör av med flera hundra kubik vatten i veckan och kalkbrotten pumpar ju ut enorma mängder dagligen. Det känns som att man silar mygg och sväljer kameler från regionens håll. Vi hade gärna använt kalkbrottens vatten till exempel, för det här handlar ju om att hjälpas åt och hitta en hållbar lösning tillsammans. Varför inte rena vatten på sikt? Det är den typen av åtgärder som regionen borde fokusera på, säger han.