– Att vi har ont om vatten ser vi redan nu och vi ska ha vatten i höst också, säger Jonas Aaw, vatten- och avloppschef vid regionen.
Vid den här tiden på året borde det ha regnat och det borde ha varit snösmältning, men det lilla som var räckte inte till. Marken är helt enkelt inte mättad. Jonas Aaw berättar att även om trenden visar att vi minskar vattenförbrukningen så sjunker grundvattennivån och har gjort så i flera år.
Normalt införs bevattningsförbud runt midsommar, men i år är det ett betydligt tuffare läge.
Vattenverket i Tingstäde som fördelar vatten till Visby och söderut, är normalt stängt mellan oktober/november till april/maj, men nu har det varit öppet hela perioden. Allt handlar om att inte påfresta de övriga vattentäkterna för mycket.
Teknikförvaltningen gör egna mätningar på nederbörd och resultatet ser inte bra ut.
– Vi saknar redan cirka 40 millimeter i nederbörd. Det är det vi tar höjd för nu i och med förbudet, säger Jonas Aaw och fortsätter:
– Det får gärna regna tio milliliter per dygn tio dagar i rad. Då skulle jag bli jätteglad! Men även om det skulle regna så mycket är det svårt att säga hur det skulle påverka förbudet.
Det handlar om att spricksystemen i berggrunden måste fyllas upp, och kalkberggrund är dålig på att behålla vatten.
Bevattningsförbudet som gäller från första april 2016 gäller det kommunala södra nätet.
Socknarna som berörs är: Tofta, Eskelhem, Sanda, Västergarn, Klinte, Fröjel, Eksta, Sproge, Silte, Hablingbo, Havdhem, Näs, Grötlingbo, Fide, Öja, Hamra, Levide, Fardhem, Lojsta, Hemse, Alva, Rone, Burs, När, Lau, Lye, Stånga, Linde, Garda, Alskog, Ardre, Ljugarn.
Förbudet gäller bevattning med spridare eller slang (vattenkanna går bra) och biltvätt med slang. Ska du fylla pool/spa eller bassäng får du beställa en tankbil som hämtar vatten från Fårösunds vattenverk och du betalar själv.
Bevattningsförbudet är just ett förbud och inte en lag med olika straffskalor. Teknikförvaltningen har inte händerna bakbundna för det. Den abonnent som bryter mot förbudet kan till exempel få begränsad vattentillgång.
Patric Ramberg berättar att bevattningsförbud märks av redan från start.
– Vi ser effekt snabbt. Det fungerar bra på Gotland.
Varför socknar som ligger precis intill varandra kan ha olika direktiv beror på vilket nät de tillhör. Etelhem socken har till exempel inte något förbud eftersom socknen har egen vattentäkt och eget vattennät. Östergarn får nytt vattenverk i juli och är därför undantaget.
Att inte ge folk större oangelägenhet än nödvändigt, är ett motto i det här. Därför är det inte aktuellt att lägga bevattningsförbud för alla abonnenter på hela Gotland, ännu. Fortsätter vattenbeståndet att sjunka kan förbudet utökas.
Patric Ramberg, chef på teknikförvaltningen, uppmanar även de med privata brunnar att hjälpa till med att spara vatten.
– Sinar det hos oss, kommer det märkas även i deras brunnar.
Även kommunalt vatten kan alltså påverka de privata täkterna. Till syvende och sist hör allting ihop.
De största förbrukarna som har kommunalt vatten på Gotland är Cementa, Gotlands Slagteri, Arla, Food Mark och Gotlandshem. En del har viss tillgång till eget vatten som de kan använda, men det är beroende av kvaliteten på det vattnet. Teknikförvaltningen har kontinuerlig kommunikation med de gotländska företag som är beroende av betydande mängder vatten för sin verksamhet.
Nu drar Region Gotland igång en informationskampanj som genom annonsering, broschyrer på olika ställen och en skolkampanj ska göra alla uppmärksamma på vattenbristen och hur vi kan hjälpas åt för att undvika att läget blir värre.
TEXTEN ÄR UPPDATERAD