VATTENKRISEN: De vattnar gräsmattan ändå

Hela sommaren har sprinklers vattnat gräsmattorna utanför Landsarkivet i Visby under nätterna. Fastighetsägaren tycker att det är helt okej.

Landsarkivet Gotland.

Landsarkivet Gotland.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

VATTENKRISEN2016-07-28 11:20

Det råder bevattningsförbud med kommunalt vatten över hela ön. Regionen kan inte lägga samma förbud på dem med privata brunnar men har ändå uppmanat dem att spara så mycket det går på vattnet.

LÄS MER: Bevattningsförbud över hela ön

Trots det fortsätter en del att vattna. Utanför Arkivcentrum Gotland, som Landsarkivet hyr av en privat fastighetsägare, har gräsmattan försetts med vatten under nätterna hela sommaren, vittnar en nattarbetare som varje natt åker förbi tomten.

­– Det stämmer att vi vattnar gräsmattan, fast från egen brunn. Vi vill inte att gräsmattan ska dö så vi bedömde att vi fortsätter att vattna. Det finns inga förbud för att vattna från egen brunn, vi gör ingen skada vad jag förstår. Vi vattnar på nätterna för att utnyttja vattnet så bra som möjligt, och jämfört med andra somrar har vi dragit ner vattenmängden till hälften, säger fastighetsägaren Leif Pettersson.

Kommer ni att fortsätta vattna?

– Vi får väl ta beslutet en dag i taget, om vi bedömer att gräsmattan hålls vid liv ändå kan vi stänga av den, säger Leif Pettersson.

LÄS MER: Så mycket vatten sparades i juli

Leif Thomsson, tillförordnad chef på regionens vattenenhet, tycker att det är synd att man vattnar även om man har egen brunn. Däremot kan regionen inte förhindra ägare med privat brunn från att vattna.

– Vad vi tycker om det här är en sak, vad vi får göra är en annan. Men det är väldigt synd om man har egen brunn och vattnar. Grundvattnet måste vi vara återhållsamma med, även privata brunnar, det har vi gått ut med. Har man odlingar bör man fundera på om man ska fortsätta vattna eller istället hjälpa till. Det är klart att det är dyrt att anlägga en gräsmatta, men många andra har sparat på vattnet genom att hämta vatten i något brott istället, säger Leif Thomsson.

Landsarkivet berättar för Helagotland.se att de redan i våras skrev ett gemensamt brev till fastighetsägaren där de uppmanade honom att sluta vattna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om