Vattendetektiver ska stoppa läckor

Just nu försvinner 1 000 kubikmeter varje dygn i Visby. Problemet är bara att veta var – i går morse inleddes jakten på läckan.

Karta. Varje ledning finns inprickad, men att hitta en läcka kan ta mycket lång tid.

Karta. Varje ledning finns inprickad, men att hitta en läcka kan ta mycket lång tid.

Foto: Henrik Radhe

Vattenläget (GA)2016-04-06 09:33

Varje morgon stämmer regionens ansvariga för ledningsnäten av med vattenverken och kollar att förbrukningen motsvarar det förväntade. Om inte påbörjas felsökning. Efter den gångna helgen hände plötsligt något.

– Måndagsdygnet gick det åt 7 696 kubik, det bör ligga under 7 000. Det läcker ungefär 800 till 1 000 kubikmeter per dygn, konstaterar arbetsledare Anders Ekström.

Visby är indelat i två olika vattensystem, lågzon i de centralare delarna och högzon med högre tryck i ytterområden som Terra Nova, Österby, Skarphäll och Gråbo. Anders Ekström misstänker läckage i båda och vid sjutiden i går morse skickades personal ut i jakten på brustna rör.

– Killarna får plocka fram den där extra kunskapen, säger Anders Ekström, om det mycket svåra arbetet att hitta rätt.

Magnus Köhler och Sebastian Larsson är anläggare med öra för att, med hjälp av avlyssningsutrustning, lokalisera vattenljud i kraftig rörelse.

– Just nu försvinner 40 kubikmeter per timme. Det gör nästan 1 000 kubik renat vatten per dygn, säger Magnus Köhler vid nästa stopp, ventilerna på Lärbrogatan i Östra Vi.

Kollegan Sebastian Larsson hoppar ur bilen och lyssnar. Med hjälp av en så kallad ”Göteborgare”, en enkel avlyssningspinne försedd med ett membran i ena änden, kollar han ventilen. Hjälpmedlet fungerar bra på gamla gjutjärnsrör som här. Delar av östra Visby har ännu järnrör från 1925, då vattentornet byggdes.

– När det är besparingar på vatten är det jäkligt onödigt att det läcker och vi ska försöka förhindra det, säger han.

Visby har flera tusen ventiler att lyssna av, arbetet kan ibland tyckas tröstlöst.

– Det är en skön känsla när vi letat flera dygn och hittar läckan. När vi ser att förbrukningen går ner är det värt allt jobb, säger Sebastian Larsson.

När suset från rören avslöjar en läcka sätts mer avancerad utrustning in. En correlator skickar ut ljud som en mottagardel uppfattar, på metern när anges exakt var läckan finns och var det behöver grävas.

Vattenbristen gör att arbetet nu intensifieras. Med hjälp av hörlurar och markmikrofon nattetid, när andra störande ljud är få, ska spruckna rör hittas. Magnus Köhler gör en provlyssning. Ljudet i hans lurar är inte olikt det från Stockholms tunnelbanor.

– Det kostar att ha oss ute, men det är på nätterna vi hittar läckorna. Vi sparar in vatten nu när det är sån brist. Man kan inte säga åt folk att inte vattna, om man inte har rent framför sin egen dörr, säger han.

Ibland syns läckorna i gatan eller i trädgårdar. Regionen tar tacksamt emot alla tips.

– Hundägare som är ute och går och tipsar oss är våra bästa vänner. Jag går inte och oroar mig, men vad händer om det inte finns vatten? Då blir det katastrof, säger Magnus Köhler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!