Kyrkans drag mot vattenbristen: En våtmark

Visby stift vill "motverka vattenbristen" – och har nu anlagt en våtmark nära Tingstäde träsk. "Känns som att det ligger rätt i tiden", säger Arvid Mickelåker i Visby stift.

Arvid Mickelåker är egendomsförvaltare för prästlönetillgångar i Visby stift.

Arvid Mickelåker är egendomsförvaltare för prästlönetillgångar i Visby stift.

Foto: Privat & Pontus Lundahl/TT

VATTENLÄGET PÅ ÖN2019-04-30 11:30

Senast under förra veckan konstaterade Patric Ramberg, teknisk direktör på teknikförvaltningen, att vattenläget på ön är kritiskt, och risken för torrlagt redan i mitten av september är överhängande vid väderlekar likt förra årets. Det trots ett tidigt införande av bevattningsförbud (1 april) på Gotland.

Några som vill göra sitt i att hjälpa till att vända den negativa vattentrenden är Visby stift. Vid Kllingmyr vid Rings i Hejnum, alldeles intill Tingstäde träsk, planerar de nu att anlägga en våtmark.

– Vi har med enkla medel, utan att påverka omkringliggande jordbruk, återskapat Killingmyr till våtmark igen. Det känns som att det ligger rätt i tiden, både ur miljösynpunkt och som ett sätt motverka vattenbristen, säger Arvid Mickelåker, egendomsförvaltare för prästlönetillgångar i Visby stift.

LÄS OCKSÅ: Varnar för ny vattenkris i sommar

En igenväxt myr har förvandlats till våtmark på 30 hektar som ska hjälpa både djur- och växtliv och samtidigt bli ett extra tillreningsområde intill Tingstäde träsk. Ett arbete som inte kostat särskilt mycket, bedömer Arvid Mickelåker.

– Jag vågar inte svara på exakt hur mycket pengar det handlar om. Men det är inte så mycket pengar i förhållande att det handlar om 30 hektar och de positiva fördelarna för miljön.

Det är tillsammans med lokala markägarna Kaj Liljegren och Karin Mårtensson samt Länsstyrelsen på Gotland som våtmarken kunnat bli verklighet.

– Eftersom Killingmyr ligger i nära anslutning till Tingstäde träsk så hoppas vi att sjöns kapacitet ökar genom det utökade tillrinningsområde samt att området blir en ”fristat” för olika fågelarter” säger Karin Mårtensson, en av markägarna och initiativtagarna till projektet.

Röjnings- och diknings-arbetet i Hejnum har pågått under höst och vinter. På lördag invigs våtmarken.

Därför våtmark Fakta: Grundvatten

Våtmarker fyller många funktioner och har ett stort värde ur ett hållbarhetsperspektiv. Främst fungerar de som naturliga reningsverk, utjämningsmagasin och gynnar den biologiska mångfalden. Våtmarker utgör livsmiljö för många hotade arter

Källa: Länsstyrelsen på Gotland

Grundvatten är beteckningen på det vatten som finns under jord eller i berggrunden. Det bildas av nederbörd i form av regn eller som smältvatten. Cirka hälften av dricksvattnet i Sverige kommer från grundvattenmagasinen.

Förra sommarens värmebölja fick grundvattennivåerna att sjunka snabbt, på flera håll till rekordlåga nivåer, och en rad kommuner införde bevattningsförbud. Ytterligare många kommuner gick ut med uppmaningar till invånarna om att vara försiktiga med vattenanvändningen.

Den period med flest bottenrekord i grundvattenmagasinen är 1976–1977, följt av 2016–2017 och därefter 1996–1997.

Källa: NE, TT:s nyhetsarkiv, Sveriges geologiska undersökning samt Svenskt vatten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!