Vattenläget på väg att bli normalt igen

Efter förra årets torka ser vattensituationen på Gotland bättre ut i sommar. "Jag är glad att högtrycket är slut", säger Susanne Bjergegaard Pettersson, VA-chef på regionen.

Va-chef Susanne Bjergegaard Pettersson pustar ut efter sommaren.

Va-chef Susanne Bjergegaard Pettersson pustar ut efter sommaren.

Foto: Dennis Pettersson

Vattennivåer2019-08-13 11:49

Brist på nederbörd och värmeböljor ledde till den torka som förra året gav ön stora problem med vattenförsörjningen. Nu börjar nivåerna återgå till det normala på Gotland, berättar Susanne Bjergegaard Pettersson.

– Man kan redan nu se att förbrukningen vecka 32 sjönk lite från månaden innan. Siffrorna för juli månad i år är på samma nivå som under 2016-2017. Förra året låg siffrorna i juli mycket högre, det kan bero på att bevattningsförbudet kom senare den sommaren.

Sedan den 1 april i år har ett bevattningsförbud rådit på ön, och tack vare en god nederbörd verkar stora delar av ön ha klarat sig bra.

– Det har varit rätt förbrukning under sommaren i Visby, runt 8 700 kubikmeter vatten. Vi klarar av den nivån. Hade det varit strax under 9 000 hade det varit svårt att få täkterna att räcka till.

Även Tingstäde träsk ligger på rätt sida av minimigränsen.

– Det skulle behöva hända något exceptionellt för att vi ska behöva passera den gränsen, säger Susanne Bjergegaard Pettersson om täkten.

Trots att grundvattennivåerna i Visby är bättre än normalt, är det inte fallet på andra delar av ön. Framför allt södra Gotland har drabbats.

– Där är det tungt tills vattenverket är igång. Det kommer kännas av, kanske också nästa sommar.

Enligt SMHI är grundvattennivåerna på ön fortfarande under normalt.

– Jag är glad att sommaren eller i alla fall högtrycket är slut, nu börjar vi återgå till en normalbefolkning, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

– Vi hoppas på en bra återfyllning i höst. Det behövs mycket nederbörd mellan oktober-januari för att vi ska få fulla magasin till nästa sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om