Trots att maj månad gav mycket regn visar nivåskalan redan minus. På torsdag faller domen i mark- och miljödomstolen som kan ge Region Gotland rätt att sänka vattennivån ytterligare. Den gamla vattendomen från 1966 gäller, men regionen vill vid behov kunna sänka nivån ytterligare 20 centimeter. Boende i området är oroliga för konsekvenserna.
– Strandlinjen på Hejnumsidan kommer att variera 50 meter från högsta- till lägstanivå. Kanterna kommer att växa igen och dybankar kommer i dagen, säger Kaj Liljegren.
Han är markägare och liksom Kjell Nilsson lantbrukare, båda två är beroende av träskets vatten.
– Jag är orolig för att vi inte vet vad konsekvenserna blir. De kan bli katastrofala, säger Kjell Nilsson och jämför med miljöskandalen i Hallandsåsen.
Sommartid är Visbys vattenbehov ungefär tolv miljoner liter vatten – varje dygn. Hälften tas från Tingstäde träsk.
– Visbybornas vattenförbrukning har fördubblats på tio år och träskets reserver är inte oändliga. Det behövs en annan plan, säger Karin Mårtensson, markägare i Hejnum.
Samtidigt som regionen vill sänka vattennivån i Tingstäde träsk pumpar Cementa grundvatten ur sina brott i närheten.
– Jag vill att man ser helheten, säger Kjell Nilsson och befarar sinande brunnar.
Förra sommarens torka tvingade en granne att köra vatten. Samma öde drabbade en granne till Lennart Persson i Hejnum.
– Att sänka nivån i träsket är en dålig och kortsiktig lösning, säger han.
Lennart Persson menar att regionen istället borde se över andra möjligheter, som att ta vara på regnvatten i dammar och våtmarker.
– Vi har stora flöden vatten som går ut från Gotland. Det är otroliga mängder och man borde kunna se var det är lämpligt att bygga dammar, säger han.
Om domstolen inte bifaller Region Gotlands begäran att få sänka vattennivån i Tingstäde kan en torr sommar få enorma konsekvenser. Enligt ansökan kan vattnet då behöva ransoneras, eller i värsta fall köras i tankbil om trycket i vattenledningarna blir för lågt. Bakterier kan växa till sig och annars leda till sjukdomsspridning och epidemier.
– Jag hoppas att vi får sänka, det skulle hjälpa oss. Nu får vi vänta och se vad rätten säger, säger Patrik Johansson, enhetschef för vatten på Region Gotland.