Första badvattenproverna klara

"Tjänligt med anmärkning" i tre fall. Annars "tjänligt" på de undersökta baden. Det är resultatet av årets första vattenprov vid strandbaden.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Mattias Andersson tar ett analysprov vid Kallbadhuset i Visby.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Mattias Andersson tar ett analysprov vid Kallbadhuset i Visby.

Foto: Lasse Linusson

Vattenprover (GT)2017-06-22 06:00

Den 12-14 juni besökte miljö- och hälsoskyddsinspektör Mattias Andersson 26 badplatser för att kontrollera vattenkvaliteten. Hälften av de undersökta baden är så kallade EU-badplatser, som regionen är skyldig att undersöka.

I går kom analyssvaren från labbet. 23 av baden hade vatten som var "tjänligt". Däremot hade Kvarnåkershamn, Sandhamn och Björkhaga halter av E.coli-bakterier som gör att bedömningen blev "tjänligt med anmärkning".

– Inte helt överraskande, med tanke på regnet som fallit strax innan. Det drar med sig bakterier från övre jordlager, kommenterar Mattias Andersson.

E.coli-bakterier kommer från avlopp och gödsel. Labbet mäter också halten intestinala enterokocker, som kommer från fåglar. Dessutom bedöms läget när det gäller alger.

– Blågröna alger, förtydligar Mattias Andersson.

Han visar sitt protokoll. Där står det genomgående "nej" i rutan för algförekomst, vilket är rimligt med tanke på att sommaren just börjat. Temperaturerna i havsbaden varierade från 10 grader vid Ljugarn till 19 vid Burgsvik.

Utöver havsbaden har också Blå Lagunen, Tingstäde träsk, Sigvalde träsk, samt Träkumlagropen och Toftagropen kontrollerats, alla utan anmärkningar.

Nästa provtagning sker i mitten av juli. Skulle vattnet någonstans visa sig otjänligt tas ett andra prov. Ger det samma resultat skyltas badplatsen som olämplig och en utredning dras i gång.

– Under mina hittills tre säsonger har vi sluppit det, avslutar Mattias Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om