Sedan 1997 har antalet abonnenter som är anslutna till va-nätet ökat med 50 procent. Då fanns det 8 980 abonnenter och förra året hade det antalet ökat till 13 486. Trots den omfattande va-utbyggnaden har det vatten som konsumeras minskat med nästan en femtedel under samma period.
Och räknat per abonnent har den genomsnittliga vattenkonsumtionen under de här 20 åren nästan halverats från 1 323 till 728 liter per dygn.
Magnus Hallberg, enhetschef teknikförvaltningen, konstaterar att det handlar om en attitydförändring:
– Under 70- och 80-talen brydde man sig inte mycket. Då hade man inställningen att ”vi behöver inte bry oss, vi har vatten”. I mitten av 90-talet kom en ny medvetenhet och snålspolande toaletter och sedan har frågan blivit allt mer aktuell.
Efter de senaste årens larm om vattenbrist går minskningen ännu snabbare. Mellan åren 2015 och 2017 minskade abonnenternas vattenkonsumtion med 13 procent.
Har vattenkampanjer och bevattningsförbud alltså haft effekt?
– Det har definitivt påverkat förbrukningen. Under juli ser vi en minskad förbrukning på 20 procent efter vår kampanj, säger Patric Ramberg, teknisk direktör vid Region Gotland.
– Den situation som vi hade 2016 var inte rolig. Men då blev det också tydligt att vi inte kan ta vattnet för givet och det gav en tydlig effekt. Man märker att folk bryr sig, bara de får veta hur det är ställt, säger Magnus Hallberg.
Bland abonnenterna finns industrier som är storkonsumenter av vatten, men flera av dessa företag arbetar med vattenbesparande projekt.
– Den utvecklingen hade vi nog sett i vilket fall som helst. Vatten är ju en stor kostnad för företagen. Men nu har privatpersonerna följt med och de står nog för den största besparingen, säger Magnus Hallberg.
Om det blir bevattningsförbud i år är för tidigt att säga.
– Vi lägger inte förbud om det inte behövs. Allt beror på hur våren och sommaren blir. Blir det varmt och torrt får vi utmaningar, säger Patric Ramberg.
I fjol omfattades nästan hela Gotland av bevattningsförbudet. Så kommer det inte att bli i år.
– Blir det bevattningsförbud kommer de att riktas mot bristområden, förklarar Magnus Hallberg.