I juni stod bevattningsanläggningen, som enligt tillverkaren är norra Europas största, färdig. En 900 meter lång ställning på hjul, som rör sig som en vindrutetorkare och genom sprinklers sprider vatten över 120 hektar odlingsmark.
Det är en stor investering som har kostat omkring fyra miljoner kronor. Anläggningen gör gården bättre rustad mot torka genom att den minskar vattenförbrukningen något, men beslutet om det nya systemet fattade gårdsägaren och lantbrukaren Svante Runfeldt redan 2017. Förra året var, precis som för de allra flesta lantbrukare på ön, tufft för Klintebys gård. Skörden blev en tredjedel av den normala, vilket lämnade hål i ekonomin.
– Det var ett hårt slag för lönsamheten och likviditeten. Det blev ett kvitto på att det var rätt tänkt, säger Svante Runfeldt.
Det är en högteknologisk lösning jämfört med mer konventionella bevattningsmetoder. Svante Runfeldt har ritat upp olika zoner på en karta i datorn, och kan sedan styra hur mycket vatten de olika zonerna ska få. En åkerplätt ligger till exempel i träda i år, och där har han ställt in att maskinen inte ska vattna alls.
– Den här kan jag starta från Nya Zeeland om jag vill, bara jag har internetuppkoppling. Det är en fantastisk utveckling på det sättet, säger Svante Runfeldt.
Allt bygger på satellitteknik. En GPS-sändare finns i basen, och en finns 900 meter längre bort, längst ut på den rörliga delen. Genom en app i datorn eller mobilen gå det sedan att sätta igång bevattningen när det behövs. Svante Runfeldt konstaterar samtidigt att den moderna, satellitberoende tekniken styrs av tunga krafter.
– Vi är hyggligt beroende av GPS. Det räcker att Putin och Trump blir osams för att vi ska få problem.
För att lösa vattenförsörjningen har en bevattningsdamm anlagts under vintern, som ska få en kapacitet på 150 000 kubikmeter vatten. Svante Runfeldt uppskattar att omkring 70 procent av vattnet som dammen tar upp är avrinningsvatten från de egna åkrarna. Det gör att mindre kväve läcker ut i Östersjön, vilket bidrar till att minska övergödningen. Det möjliggjorde att Svante Runfeldt kunde beviljas stöd för anläggning av våtmark, och hans bevattningsdamm har till hälften bekostats av EU-pengar via länsstyrelsen. Det är den första bevattningsdammen som fått stödet från länsstyrelsen.
Satsningen har möjliggjort odling av nya grödor. Tidigare fanns spannmål, raps, ärter och rödbetor på åkrarna, men i sommar har bland annat en provodling av broccoli tillkommit.
– Det är en mikroodling, men man ska börja någonstans. Vi kommer igång med lite leveranser i veckan, säger Svante Runfeldt.